bezár
 

zene

2023. 04. 28.
Irány a színpad!
A Magyar Rádió Gyermekkórusáról indul sorozat az M2 Gyerekcsatornán
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Irány a színpad! címmel rendhagyó sorozat indul a Magyar Rádió Gyermekkórusáról az M2 Gyerekcsatornán május 3-án.  

Az M2 Gyerekcsatorna legújabb sorozata a Magyar Rádió Gyermekkórusát a tagok mindennapjain keresztül mutatja be. A nyolcrészes széria a kórustagok szemszögéből láttatja azt a szorgalmas és alázatos munkát, amellyel az ifjú művészek csodálatos zenei élményeket adnak a közönségnek – áll a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) MTI-hez eljuttatott közleményében.

prae.hu

Mint írják, nyomon követhetik a nézők, hogyan készülnek fel a gyermekek az évadzáró koncertre, amelyhez számos izgalmas próbatételen és örömteli pillanaton át vezet az út. Az új sorozat május 3-án, szerdán 18 óra 10 perckor debütál a közmédia gyerekcsatornáján.

A kiskamaszokat, akik a Magyar Rádió Gyermekkórusának tagjaiként a sorozaton keresztül engednek bepillantást az életükbe, a zene szeretete és a közös szakmai kihívások kötik össze.

A fiatalok videonaplót készítenek, amelyben nyolc epizódon át mutatják meg a nézőknek a kórus- és zenekari próbákat, egy-egy új mű elsajátításának folyamatát, vagy éppen a vidéki turnék varázsát.

Fokozatosan barátság alakul ki közöttük, a széria végére pedig egy új tag is csatlakozik hozzájuk, akinek csak nemrég fedezték fel az énektehetségét.

A sorozatról szólva az M2 Gyerekcsatorna csatornaigazgatója, Vass Éva így fogalmazott:

Egy olyan erős közösséghez tartozni, mint amilyen a Magyar Rádió Gyermekkórusa, megtartó erőt és örömforrást jelent. A kórustagok egy erős és érzékeny közösség tagjaivá válnak, ami a lehetőségek tárháza. A próbákon közösen megélt kalandok, kihívások és sikerek fejlesztik a szociális készségeket"

– emelte ki.

A közös éneklésből és alkotói energiákból barátságok szövődnek, a gyerekek egymásból és az őket támogató pedagógusokból inspirálódnak”

– mondta, hozzátéve: a gyermekkórus a kreatív munka és sok nevetés színhelye, ahol a gyerekek törődnek egymással.

A gyermekkórus vezető karnagya, Dinyés Soma is központi szerepet kap a sorozatban, amelynek jelentőségét abban látja, hogy hatására a gyermekek kedvet kaphatnak a kórusénekléshez, ezzel pedig egy összetartó, értékteremtő közösség tagjaivá válhatnak.

Kiemelte: a sorozat olyan módon mutatja be a Magyar Rádió Gyermekkórusának életét, ahogyan azt külső szemlélő még nem láthatta.

Meggyőződésem, ha minden énekelni szerető gyermek tisztában lenne azzal, mit jelent a Magyar Rádió Gyermekkórusa tagjának lenni, egy percig sem habozna, hogy felvételizzen"

– mondta.

A Magyar Rádió Művészeti Együttesei tagjaként működő Magyar Rádió Gyermekkórusát 1955-ben alapította Botka Valéria és Csányi László. A Bartók-Pásztory- és Príma díjas együttes hosszú évek óta a magyar és külföldi zenei élet elismert gyermekkara. Rendszeres résztvevője a hazai és európai zenei fesztiváloknak, számos rádió- és televíziófelvétel készült velük itthon és külföldön. Európa szinte összes országába kaptak már koncertmeghívást, de turnéztak az Amerikai Egyesült Államokban és Japánban, valamint jártak Dél-Koreában és Kínában is.

Kép forrása: Magyar Rádió Művészeti Együttesei Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés