bezár
 

film

2023. 04. 28.
Kortárs brazil filmekből álló vetítéssorozatot indul májusban az Urániában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A brazil mozi sokszínűségét mutatja be a budapesti Brazil Nagykövetség és az Uránia Nemzeti Filmszínház május 3-án induló új vetítéssorozata, amelyben öt kortárs brazil alkotást láthat a közönség.

A Brazília ötször című, június közepéig tartó program nyitófilmje az 1980-as évek Brazíliavárosában játszódó, Eduardo és Monica (René Sampaio, 2022) című romantikus története lesz, amelyet Renato Russo brazil dalszerző és zenész híres dalszövege ihletett – olvasható az MTI-hez csütörtökön elküldött tájékoztatóban.

prae.hu

René Sampaio filmje lehetetlennek tűnő szerelemről szól. A két főhős, Eduardo és Monica szinte mindenben különböznek egymástól, kapcsolatuk végül mégis minden nehézséget legyőz.

Május 16-án láthatják a nézők a Csók az aszfalton (Murilo Benício, 2018) című filmet, Nelson Rodrigues azonos című, 1961-ben írt drámájának legújabb, fekete-fehérben forgatott moziadaptációját. Főszereplője, Arandir egy forgalmas sugárút szélén szemtanúja lesz egy gázolásnak, és úgy dönt, teljesíti a haldokló utolsó kívánságát: csókot ad a férfi szájára, ami az események beláthatatlan láncolatát indítja el. A Csók az aszfalton Murilo Benício brazil színész rendezői debütálása, alkotását számos filmes díjjal ismertek el hazájában és külföldön egyaránt.

Történelmi eseményeken alapul a Pedro utazása című film, amely május 30-án lesz látható majd az Urániában. Laís Bodanzky alkotása bensőséges szemszögből beszéli el I. Pedro császár, a nemrég 200 éves függetlenségét ünneplő Brazília meghatározó alakjának történetét.

Június 6-án egy költői dokumentumfilm következik a huszadik század meghatározó latin-amerikai filmes mozgalmáról és alkotóiról, Cinema Novo - Egy kamera a kézben, egy gondolat a fejben (2016) címmel. Készítője Eryk Rocha, Glauber Rocha legendás brazil rendező fia, aki munkájában egy olyan filmes nemzedék megszületését mutatja be, amely a filmkészítés újfajta módját találta ki Brazíliában. Az alkotás 2016-ban elnyerte a cannes-i filmfesztivál Aranyszem-díját.

A sorozat záróvetítésén, június 17-én a Monet-vörös című kalandos, részben Lisszabonban játszódó filmet tűzi műsorára az Uránia. Halder Gomes filmjének főhőse, Johannes Van Almeida festő a börtönből szabadulva új életet akar kezdeni. Portugáliába utazik, ám ott váratlan találkozások írják felül terveit. A cselekményt a rendező festészet iránti szenvedélye ihlette. Halder Gomes ugyanis amikor éppen nem forgat, ennek a művészetnek szenteli ideje nagy részét – olvasható a tájékoztatóban.

A Brazília ötször sorozat a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg. A filmeket eredti nyelven, magyar felirattal vetítik. A program címét egy klasszikus alkotás, az öt rövidfilmből álló Favela ötször ihlette. Az 1962-es alkotás mindegyik fejezetét egy-egy neves brazil rendező forgatta a riói favelák (nyomornegyedek) keserű valóságáról – áll a közleményben.

Kép forrása: urania-nf.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Dev Patel: A Majomember
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés