bezár
 

film

2009. 09. 08.
Kiállítással emlékeznek Gaál Franciskára a CineFesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kiállítással emlékeznek a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljának résztvevői Gaál Franciskára, aki a XX. század első harmadában a budapesti, később a berlini színpadok sztárja volt és aki Hollywood aranykorában, a '30-as években olyan világsztárok partnere volt, mint Bing Crosby, Fredric March vagy Anthony Quinn.

prae.hu

Muszatics Péter, a fesztivál kommunikációs igazgatója az MTI-nek beszámolt arról, hogy a tárlat - amelyet Geréb Anna kurátor jóvoltából láthatnak majd - pénteken 16 órakor nyílik a miskolci Színészmúzeumban.

A kiállításon számos fotó, személyes tárgy idézi fel az elfeledett magyar dívát. A művész életéről kiemelte: amikor a törékeny, szép lány - aki 1904-ben született Budapesten - játszott egy darabban, a kasszasiker borítékolható volt. A színésznőre aztán a filmproducerek - például Joe Pasternak, a magyar származású filmmogul - is felfigyeltek: előbb német, majd amerikai filmek főszerepeit bízták rá és C. B. DeMille, a legendás rendező The Buccaneer-jében is főszerepet kapott. A háború küszöbén, hazatért Magyarországra, de "itthon nem kellett többé senkinek". 1945 után visszament Amerikába, de hiába. Szegényen és elfeledve halt meg New Yorkban 1973 januárjában.

Az idei CineFestre, azaz a miskolci Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiváljára 45 országból több mint 400 filmet neveztek, végül 5 kategóriában 77 alkotást vetítenek a borsodi megyeszékhelyen, a Művészetek Házában szeptember 11. és 20. között. A rendezvénysorozatot számos kísérő esemény is színesíti: lesznek koncertek, kiállítás, workshopok, konferenciák, turisztikai és szabadidős programok.

Muszatics Péter emlékeztetett arra, hogy a fiatal filmesek nemzetközi seregszemléje az Észak-magyarországi Régió egyik legfontosabb kulturális eseményévé nőtte ki magát. Miskolcon 2004-ben rendezték meg először a 35 éven aluli filmesek nemzetközi mustráját.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Luca Guadagnino: Challengers
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés