bezár
 

film

2023. 04. 20.
Egész napos vetítések a magyar film napján
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Egész napos vetítések a magyar film napján Korszakokat és műfajokat átívelő ünnepi válogatással, kizárólag magyar rendezők munkáival várja a közönséget április 30-án, a magyar film napján az Uránia Nemzeti Filmszínház Budapesten - tájékoztatta a Uránia Nemzeti Filmszínház az MTI-t.

2018 óta április 30-án ünnepeljük a magyar film napját. 1901-ben ezen a napon mutatta be az Uránia Tudományos Színház (az Uránia Nemzeti Filmszínház elődje) A táncz című előadást, benne az első magyar filmként számon tartott rövidfilmfüzérrel.

prae.hu

Fábri Zoltán Hangyaboly című játékfilmjének restaurált változata lesz látható, mely Kaffka Margit regényéből készült 1971-ben és egy apácák által irányított leánynevelő intézet zárt világában játszódik és Törőcsik Mari, Molnár Piroska, Vass Éva és Pap Éva szerepét láthatjuk benne. Farkas Zoltán 1941-es Egy tál lencse című zenés vígjátékának digitalizált változata szerepel a programban, melyben az angóratenyésztő földbirtokost alakító Csortos Gyula mellett Karády Katalin és Jávor Pál tűnik fel. 

A nyolcvanas évekből két kultikus magyar mozifilm szerepel az ünnepi programban a Kopaszkutya és a Dögkeselyű.

Napjaink emlékezetes alkotásai közül Enyedi Ildikó Oscar-jelölt alkotása, a Testről és lélekről szerepel majd a programban.

Látható lesz a filmkritikusok által a tavalyi év legjobb magyar filmjének választott Hat hét, Szakonyi Noémi Veronika alkotása, valamint Zákonyi S. Tamás A nemzet aranyai című nagyszabású sport-dokumentumfilmje a közelmúlt magyar vízilabda aranycsapatáról.

Vetítik Ljasuk Dimitry Jóreménység sziget című, valós alapokon nyugvó történetét is, amely egy Tisza-tavi magányos szigetről és lakójáról szól, és amelynek rendezője személyesen is részt vesz majd az eseményen.  

Két új történelmi filmet is vetítenek a szervezők: Szikora János Hadik című huszárkalandját, valamint Tősér Ádám Blokád című filmadaptációját a taxisblokádról. A válogatásban szerepel még Gauder Áron nemrég bemutatott egész estés indiánmeséje, a Kojot négy lelke is. 

Az MMA Film- és Fotóművészeti Tagozata négy, ritkán látható dokumentumfilmet mutat be a Közelítések - Történetek a Kárpát-medencéből című válogatásban. Szabó Attila Egy isten, két nemzet című, díjazott dokumentumfilmje egy Bukarestben élő testvérpárról szól, akik felnőtt fejjel úgy döntenek, hogy felveszik a magyar állampolgárságot.

Ambrus Emese Viva Constanta! című különleges road movie-jának hőse egy Elvis-alteregó, Elvis Romano, míg Püsök Botond egy bizonytalan jövőjű fiatal roma lány portréját rajzolja meg Angela című dokujában.

Zsigmond Dezső Balázs Béla-díjas rendező legújabb, Igában című dokumentumfilmje Kondás Károly penészleki gazdálkodó történetével ismerteti meg a nézőket, aki az utolsó igástehenes az országban.

A filmek előtt bevezetőt mond és a rendezőkkel beszélget majd Kelecsényi László filmtörténész.

fotó: urania-nf.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről
Emberpróbáló filmnézés a cannes-i filmfesztiválon
Alex Garland: Polgárháború

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Bartók György szerzői estje a Fugában
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés