bezár
 

zene

2023. 04. 20.
Ligeti, jó társaságban - MIKAMO koncert vasárnap
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ligeti, jó társaságban - MIKAMO koncert vasárnap Ligeti, jó társaságban címmel ad koncertet a MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar április 23-án 18 órakor a Budapest Music Centerben (BMC) - közölték a szervezők a prae.hu-val.

Közreműködik:
MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekar
Vendég: Quasars Ensemble (SK) - művészeti vezető, zongora: Ivan Buffa 
Vezényel: Ajtony Csaba

prae.hu

A MIKAMO Közép-Európai Kamarazenekart a Bécsi Zeneakadémia volt hallgatói alapították 2007-ben. A zenekar a koncerteket összművészeti alkotásként fogja fel, és mai zeneszerzőkkel való együttműködése mellett gondozza a 20. századi közép-európai zenei tradíció egészét, valamint a historikus repertoár mai zenére vonatkozó részét. Ciklusba rendezett és egyedi koncertjeivel a MIKAMO Bécs, Pozsony, Budapest és a tág értelemben vett Közép-Európa meghatározó koncerttermeiben lép fel. A koncerten a pozsonyi Quasars Ensemble-t látják vendégül.

Ligeti György születésének 100. évfordulóját ünneplő koncertünk magával ragadó utazás, amely Ligeti szerzeményein és további vele kapcsolatos darabokon keresztül vezet, új előadási technikákat használva és játszva a koncertterem speciális tereivel.

Megszakítás az újítás ereje által – ez a mondat tökéletesen jellemzi Ligeti György munkásságát. Meghatározó művei olyan akusztikai jelenségeket és zenei toposzokat forgatnak meg, amelyek máshol, máskor, máshogyan voltak jelen. Az egyébiránt egymáshoz nem kapcsolódó zenei referenciák Ligeti darabjai mentén folytonosságot alkotnak, és viszont: munkássága által az egyetemes zeneirodalom ezen váratlan szeletei új perspektívába kerülnek. Koncertünk ebbe a Ligeti-univerzumba enged betekintést.

Ligeti előtt dallamok, hangok, egyszóval zenei elemek állhattak össze egységes hangfelületté. Ligeti után a hangfelület mint fogalom önálló létjogosultságot nyert, amelynek kitöltése, azaz textúrája, történhet mindenféle elemekkel. Ligeti hangfelületeinek pókhálószerű és sűrűségű textúráját egy általa mikropolifóniának nevezett szerkesztésmóddal éri el, amely a reneszánsz Johannes Ockeghem munkájából merít. Ockeghem a „varietas” elvét alkalmazva olyan szólamokat képez, amelyek hasonlóak egymáshoz, de soha nem azonosak. 

fotó: Co Broerse

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés