bezár
 

zene

2023. 04. 20.
Zenés programok a Szervátiusz Szalonban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Zenés programok a Szervátiusz Szalonban Sipos Mihály népzenésszel, a Muzsikás zenekar tagjával tartanak beszélgetést Csak zene, zene, zene - a népzene bűvöletében címmel kedd este Budapesten a Szervátiusz Szalon idei első rendezvényén - tájékoztatta Szervátiusz Klára, Szervátiusz Tibor szobrászművész özvegye, a szalon elindítója az MTI-t.

A Szervátiusz Szalon programsorozata hagyományosan Szervátiusz Tibor (1930-2018), a nemzet művésze címmel kitüntetett Kossuth-díjas magyar szobrászművész halálának évfordulóján (április 25.) veszi kezdetét.

prae.hu

A tájékoztatés szerint két évfordulót is ünnepel az alapítvány az idén. A Szervátiusz Alapítvány immár húsz éve áll a magyar művészet szolgálatában, az általa létrehozott Szervátiusz Jenő-díjat a Kárpát-medencében élő és alkotó magyar művészek kapják meg évente. Ebben az évben ünneplik Szervátiusz Jenő erdélyi-magyar szobrászművész 120. születésnapját is és öt éve adják át erdélyi művészeti középiskoláknak a Szervátiusz-ösztöndíjat, amelyet a szobrászművész özvegye, Szervátiusz Klára alapított 2018-ban. Ezen évfordulók jegyében szervezte meg az alapítvány idei programjait - olvasható a tájékoztatóban.

Sipos Mihály népzenész mellett közreműködik felesége, Kardos Máris gyimesi ütőgardonnyal. Az első estet követően májusban Bagdy Emőke klinikai szakpszichológus, pszichoterapeuta és Terék József tárogatóművész lesz a Szervátiusz Szalon meghívott vendége.

Mint írják, megemlékezést tartanak Szervátiusz Jenő 120. születésnapjáról júliusban, majd a szokásosnál ünnepélyesebb keretek között rendezik majd meg a Szervátiusz-díjak átadási ünnepséget. Az idei programsorozat Kodály plusz hangversennyel és az Erdélyben megnyíló Szervátiusz Jenő-díjasok kiállításával zárul. A Szervátiusz Jenő-díjasok jövő év elején a Műcsarnokban mutatkoznak be.

fotó: Tüzes trónon/mma.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés