bezár
 

art&design

2009. 09. 08.
Kiállítás nyílt a szegedi börtön fogvatartottjainak alkotásaiból
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Szegedi Fegyház és Börtön fogvatartottjainak alkotásaiból nyílt kiállítás Kereten kívül címmel hétfőn Budapesten az Országgyűlési Biztos Hivatalában.

prae.hu

A szeptember 25-ig látogatható tárlaton kilenc elítélt - a többi között Magda Marinko, Paluska Gábor, Hangya és Bujdosó Balázs - összesen 50 képét (közöttük festményeket és grafikákat) tekinthették meg az érdeklődők.

A művészet funkciója a végrehajtási intézményekben az időtöltés mellett az önkifejezés, a kreativitás kibontakoztatása és a külvilággal való kapcsolattartás is - mondta az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a tárlat megnyitóján. Szabó Máté hozzátette, hogy az intézményben komoly nevelő munka folyik.

Az elítélteknek van gondolatuk, kreativitásuk és üzenetük is a külvilág számára - fogalmazott Csóti András, a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának helyettese. Szavai szerint a fogvatartottakban ott él a szándék, hogy értéket teremtsenek.

Éles Éva, a Szegedi Fegyház és Börtön pszichológusa felhívta a figyelmet azokra a kutatásokra, amelyek alátámasztják, hogy az önfeledt öröm erősíti az immunrendszert, amelyre a börtönlakóknak is nagy szükségük van. A pszichológus szerint a különböző technikai megvalósítások, egyebek mellett a színek kikeverése, a fény-árnyék ábrázolás mind komoly kihívást jelentett az alkotóknak, akik mesterséges fény mellett dolgoztak. A művekben egyaránt megfogalmazódik a női nem utáni vágy, a gyermek hiánya, a küzdelem és önfeladás, valamint a lelki gyötrődés elől a természetben nyugalmat kereső derű - mondta.

A művek születéséről felfedte, hogy tavaly ősszel Kereten kívül címmel képzőművészeti pályázatot hirdetett a Csongrád Megyei Igazságügyi Hivatal Pártfogó Felügyelői Szolgálata a Szegedi Fegyház és Börtönnel közösen a fogvatartottak számára. Az alkotásoknak a börtönéletet, az egyén érzelmi viszonyát a zárt és a kinti világhoz, a családi és baráti kapcsolatok változásait, a szabadság hiányát, a kitaszítottság érzését, a zárka világát, a társakhoz fűződő viszonyt, a szabadulás reményét kellett tükrözniük. Az elítéltek bármilyen technikával dolgozhattak (olaj, ceruza, tollrajz és akvarell).

A pályázatra beérkezett képeket Szekeres Ferenc festőművész, Rudisch Tibor klinikai szakpszichológus és Galkó Bence színművész zsűrizte. A tárlatot májusban már láthatta a közönség a Szeged napja elnevezésű rendezvénysorozat keretében.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés