bezár
 

art&design

2023. 03. 30.
Szabó Liza kiállítás a Foton Galériában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabó Liza Nincs pihenés című kiállítása a képek nyelvén igyekszik elbeszélni, megérteni és elsősorban feldolgozni egy tizenhét évvel ezelőtti párkapcsolati erőszakot. A saját test és lélek fölött elvesztett uralom, a tehetetlenség, a szabadság totális elveszítése sokszor észrevehetetlen, rejtett hatásainak, nyomainak a rekonstrukciójára, felszínre hozására kísérlet ez az alkotás.

Egy traumatikus esemény hatása gyakran csak évek múltán tör a felszínre, és követeli meg a vele való foglalkozást. A megrázó és igazából megmagyarázhatatlan lelki sérülés nem illeszthető be a mindennapi életbe, tehát a túlélés érdekében a gyors elfojtás, elzárás a jellemző. Ilyenkor az elfojtás helyén az ember történetében egy szakadás keletkezik, amiről nem lehet beszélni, ami nincs, de mégis van, a folytonosság hiánya. Szabó Liza kiállítása ennek a szakadásnak próbálja megfogalmazni a verbálisan megfogalmazhatatlant a maga eszközeivel, a képekkel, annak tudatában, hogy a munka befejezhetetlen és lezárhatatlan. E öntudatlan folyamat előhívásához elég egy helyszín, egy tárgy, egy kép, egy hang. Soha nem jut nyugvópontra. Örökös készenléti állapot és figyelem, nem múló szembenézés önmagunkkal, emlékeinkkel, képeinkkel, szakadékainkkal.

prae.hu

A kiállítás 2023.03.27. és 2023.04.09. között tekinthető meg.

Kurátor: Cséka György

Borítókép: © Szabó Liza: Részlet a Nincs pihenés című sorozatból 1, 2022

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
(Súlyosan elfogult vélemény)
art&design

Nagyívű nemzetközi kiállítás nyílik a Deák17 Galériában
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés