bezár
 

színház

2023. 03. 04.
Bartis-ősbemutatóra készül a Radnóti Színház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bartis-ősbemutatóra készül a Radnóti Színház Vasárnap mutatja be A vége című előadást a Radnóti Színház. Bartis Attila regényéből a színház felkérésére Mikó Csaba készített adaptációt, az ősbemutatót Nagy Péter István rendezi.

Kályha Kati után újabb ősbemutatóra készül a Radnóti Színház: a Don Carlost és a 451 Fahrenheitetis színpadra állító Nagy Péter István választása ezúttal Bartis Attila 2015-ben megjelent, A végecímű művére esett - közölte a színház pénteken az MTI-vel.

Szkéné színház

A közleményben idézik a rendezőt, aki elmondta: amikor először olvasta, egyből beleszeretett a regénybe, amely tele van olyan témával, ami könnyűvé teszi az anyaghoz való személyes kapcsolódást. "A történetet Szabad András elbeszélésében ismerjük meg. Őt a különböző életperiódusokban más-más színész játssza, akik folyamatosan kavarognak a történetben, hol reflektálnak, hol kiegészítik egymást. Ez gazdag játéklehetőséget rejt magában" - hangsúlyozta.

A közlemény szerint Bartis Attila örömmel fogadta A vége színpadi adaptációjának ötletét, különösen azért, mert soha nem merült fel benne, hogy ez valaha bárkinek is eszébe jutna, a regény hossza és a szerkezete miatt sem.

Mint fogalmazott, számára akkor jó egy adaptáció, ha olyan, mint egy mag, amelyből teljesen új fa nő, de felismerhető benne az a fa is, amelyiknek a magjából lett. "Magyarán, ha az előadás ötödik percében már elfelejtettem, hogy ezt én írtam, és visz magával, olyan helyekre is, ahol a regény írása közben nem jártam. Ez szerintem ilyen előadás lesz" - tette hozzá.

A történet főhőse, Szabad András már gyerekkorában eldönti, hogy fotográfus lesz. Az ő objektívjén keresztül tekintünk vissza egy szerelem, egy család és egy ország egymást keresztül-kasul átfonó történetére. Szereplői sodródnak és döntenek, örökölt családi mintáikkal és traumáikkal mint démonokkal küzdenek, miközben a huszadik század második felének bezártságában egymás és egy szabadabb élet reménye felé nyújtóznak - áll az előadás ismertetőjében.

Szabad Andrást különböző életszakaszaiban három színész alakítja: László Zsolt, Porogi Ádám és Katona Péter Dániel egyetemi hallgató. Porogi Ádám szerint a főhős szabad akar lenni, de valamikor régen bezárult, ahogy a történelem átgázolt a családján. 

A történet másik központi alakja Zárai Éva, akit a főhős a Városligetben egy fényképezőgép keresőjén át pillant meg először. A szerepet alakító Lovas Rozi szerint igazi "titoknő", akihez nehéz közel kerülni. Mint mondta, a regény, amely alapján készült a színpadi verzió, egyszemély-központú, mindenki más az elbeszélő szűrőjén keresztül látszódik, ezen kell áttörni a többi karakterhez.

A további szerepeket Kováts Adél, Rusznák András, Berényi Nóra Blanka, Bálint András, Pál András és Bata Éva alakítja.

A több mint 600 oldalas regényből Mikó Csaba a rendezővel és Sándor Júlia dramaturggal készített színpadi adaptációt. A világítástechnikára építő - Wurk Ikona LED designer közreműködésével készült - díszletterv Schnábel Zita munkája, a jelmeztervező Pattantyus Dóra, a zenét Dargay Marcell és Csizmás András jegyzi.

Kép: Radnóti Miklós színház Facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés