bezár
 

film

2023. 03. 02.
Online filmszemlén a METU végzős hallgatóinak munkái
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Online filmszemlén a METU végzős hallgatóinak munkái Péntektől március 12-ig METUSCOPE néven tart online filmszemlét a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU), a mustrán ingyen tekinthetők meg végzős hallgatók legjobb filmes alkotásai.

A filmek többségét a fesztiválszereplések után most láthatja először a szélesebb közönség. Az animációs és rövidfilmek között nemzetközi díjnyertes alkotásokat is láthatunk, amelyek sikerrel szerepeltek többek közt a cannes-i filmfesztiválon, a Mediawave-en, az Euroshortson, a krakkói és a szarajevói filmfesztiválon, a miskolci Cinefesten, a Verzió emberi jogi filmfesztiválon, illetve a Friss Hús és a BUSHO rövidfilmfesztiválokon - olvasható az egyetem szerdán MTI-hez eljuttatott közleményében.

prae.hu

A közlemény szerint az animáció és mozgókép szakok hallgatóinak több mint ötven rövidfilmje és animációs filmje közül a legjobb munkákat az egyetem oktatói - többek közt Enyedi Ildikó, Pacskovszky József és Gauder Áron - ajánlják a nézőknek.

Mint írják, az aktuális filmek műfaji és tematikus értelemben is rendkívül sokrétű alkotások a krimitől a sci-fin és a vígjátékon keresztül a drámáig. Láthatunk animációs dokumentumfilmet a nyolcvanas évektől kezdve taxizó Forgó Bettiről (Betti), súlyos titkokkal terhelt kamaszszerelmi történetet a Ceausescu utáni Erdélyből (Tabula rasa), izgalmas krimit a lakótelepet megszálló sötét erőkkel szembenálló kislányról (A telep) és sci-fi-drámát a zenét betiltó hatalommal szembenálló harmonikásról (Frekvencia)

Az online filmszemlén egyebek mellett látható lesz a Gryllus Dorka főszereplésével készült, a tizenéves filmőrült és negyvenes nő valószínűtlen viszonyáról szóló, többszörös díjnyertes Agapé, az apa-fiú kapcsolatot próbára tévő cipekedés története (Figyelj már oda!), amelyben Lovas Rozi mellett Bán Bálint játszik és a megfilmesített Tar Sándor-novella két hajléktalanról (Medence).

Mint kiemelik, az Ahogy eddig című alkotásban az azóta elhunyt Venczel Verát egyik utolsó filmszereplében csodálhatjuk meg. A filmekben több ismert színész - többek közt Borbély Alexandra, Jordán Adél, Pindroch Csaba és Hegyi Barbara - is szerepet kapott.

A filmek megtekintése ingyenes és regisztrációhoz kötött.

Kép forrása: Wikipédia

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Dev Patel: A Majomember
Csáki László: Kék Pelikan

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés