bezár
 

színház

2023. 03. 01.
Magyarország az idei Prágai Quadriennálén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Magyarország az idei Prágai Quadriennálén A színházi látványtervezés és szcenográfia kiemelkedő nemzetközi eseményét, a Prágai Quadriennálét (PQ) az idén június 8. és 18. között rendezik meg. Magyarország a winterreise.box, valamint a Merre tartunk? című installációval, továbbá Erkel László Kentaur A nyomorultak című előadáshoz készített makettjével vesz részt az eseményen. 

Magyarország szinte a kezdetek óta részt vesz az 1967 óta négyévente megrendezett nemzetközi kiállításon, ahol az idén is képviselteti magát mind az Országok és régiók, mind a Diákszekció, mind pedig a Fragmentumok II kiállításaiban - áll az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet (OSZMI) MTI-hez kedden eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint írják, a Prágai Quadriennálé témája ezúttal a "ritka" (rare) hívószó köré épül, amely egyrészt a pandémia utáni megváltozott élet különös pillanataira utal, másrészt a művészetnek az emberek közötti kapcsolatok újrateremtésében betöltött szerepére kérdez rá.

Ahogyan a művészeti program kiírása fogalmaz: a válság ráébresztett bennünket emberi kiszolgáltatottságunkra, a távolság, a hozzánk közeli és távoli dolgok újragondolásának jelentőségére, a közvetlen környezetünkhöz és a világhoz fűződő viszonyunk minőségére, valamint saját mobilitásunk lehetőségeinek vizsgálatára. "Az emberi, személyes és bensőséges szinten való közvetlen találkozás ritkává és egyedivé vált. Ezen a szinten születik meg a művészet" - írják.

A magyar részvételt az idén is az OSZMI szervezi, amely a kiállító művészeket és alkotásokat pályázati úton kérte fel. Amellett, hogy a magyar kiállítások mindegyike egyéni módon értelmezi a PQ művészeti programját, a magyar szervezők kérésére az egyes installációk Madách Imre születésének 200. évfordulójához, a magyar drámaköltészet kiemelkedő alakjának szellemiségéhez, és főművéhez, Az ember tragédiájához is kapcsolódnak, továbbgondolják Madáchnak az emberiség sorsára vonatkozó alapvető és újra aktuálissá váló kérdéseit.

Az Országok és régiók szekció installációja, a winterreise.box Devich Botond látványtervező és Tarnóczi Jakab rendező közös alkotása. Az installáció az Örkény István Színházban futó Winterreisecímű előadásuk díszlete alapján készült. A Borsi-Balogh Máté főszereplésével és Kákonyi Árpád zongorakíséretével játszódó zenés monológ Franz Schubert Téli utazás dalciklusán keresztül mutat be egy elmagányosodott létállapotot.

A kiállításon szereplő winterreise.box nézője tizenkét részből álló videóinstalláción keresztül követheti végig a főhős magányos és mozdulatlan utazásának állomásait, a térben pedig időről időre megjelenik Borsi-Balogh Máté mint performer.

A színházi látványtervezést oktató egyetemek körében kiírt Diákkiállítás pályázatának nyertesei - a Magyar Képzőművészeti Egyetem, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem (MATE) Rippl-Rónai Művészeti Intézet látványtervező, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) média design szakjainak hallgatói - közösen készítik el Merre tartunk? című installációjukat.

A tervek egy középpont nélküli, interaktív labirintust ábrázolnak, amely egyben Madách hősének, Ádámnak a történelem korszakain keresztüli bolyongását is jelképezi. Az ember tragédiájának ismertetése mellett az útvesztő egyes elemein maguknak az egyetemeknek is lehetőségük nyílik a bemutatkozásra.

A Prágai Quadriennálé harmadik, központilag szervezett programja a Fragmentumok II kiállítás, amelyen a különböző országok tervezői egyénenként mutatkoznak be. Ebben a szekcióban a főszervezők az idén kifejezetten díszletmakettek bemutatását kérték. A magyar tervezőket Erkel László Kentaur képviseli a Madách Színház által bemutatott, A nyomorultak című előadáshoz készített makettjével.

Kép forrása: Színház Online

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Podlovics Laura: Nem félünk a sötétben / Budapest Bábszínház, Kísérleti Stúdió
színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Komáromy Bese Soha jobban című darabjáról

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés