bezár
 

irodalom

2009. 09. 01.
Jókairól írt monográfia jelent meg Ukrajnában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Jókai Mór életét és munkásságát, valamint a nagy magyar író orosz és ukrán történelmi témájú alkotásait ismertető-elemző monográfia jelent meg orosz nyelven Ungváron.

prae.hu

Az Ukrajnában úttörőnek számító tudományos mű szerzője, Galina Geraszimova Kijevben élő irodalomtörténész, tudományos kutató könyvében elsősorban azokat a motivációkat igyekszik feltárni, amelyek Jókai érdeklődését az orosz témák felé irányították. A szerző a monográfiában meghatározza a magyar író műveinek helyét és szerepét az orosz tematikájú világirodalmi alkotások körében.

Geraszimova Jókai szövegeinek az orosz történelem tényanyagával történt összevetése nyomán arra a következtetésre jut, hogy meglehetősen hiteles a magyar író által megformált Oroszország-kép. A monográfia rávilágít arra a szerepre is, amelyet a regényíró játszott az orosz irodalom magyarországi népszerűsítésében.

A kötet szerzője, aki könyvének bevezetőjében bevallja, hogy egész életében elkötelezett Jókai-rajongó volt, szertefoszlatja a magyar íróval kapcsolatban kialakult mítoszt, amely szerint oroszgyűlölő lett volna. Geraszimova tudományos alapossággal kimutatja, hogy Jókai a zsarnokságot, s nem az orosz népet gyűlölte.

A monográfia felvillantja az ukrán történelem érdekes eseményeit, ahogyan azokat Jókai látta, jóllehet a magyar író - mint Geraszimova fogalmaz - ámulatba ejtő intuíciója ellenére a zaporozsjei kozákok és a hajdamakok ábrázolásában a sajátos lengyel hagyományokat követte.
Az ungvári Valerij Pagyak Kiadónál megjelent, impozáns bibliográfiával és szómagyarázattal ellátott kötetet haszonnal lapozgathatják az irodalomtudomány iránt érdeklődők, a diákok és mindazok, akiket érdekelnek az orosz-ukrán-magyar irodalmi kapcsolatok.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kilenc szabad növény és Boszorkányok nyara – Recenzió Sánta Miriám és Sárkány Tímea 2023-as köteteiről
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?
Bemutatták Locker Dávid: Beszédkényszer című verseskötetét

Más művészeti ágakról

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés