bezár
 

film

2009. 08. 31.
Kevin Macdonald a CineFesten
CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2009. szeptember 11-20.
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kevin Macdonald a CineFesten Emlékeznek Az utolsó skót királyra? A film főszereplője, Forest Whitaker 2007-ben Oscar-díjat kapott alakításáért. A rendező a szintén Oscar-díjas Kevin Macdonald volt, aki szeptember 13-án a CineFest vendége lesz Miskolcon. A világhírű rendező a nagyapja emlékét felelevenítő workshopra érkezik, melyen Ronald Bergan, a neves angol kritikus, a FIPRESCI volt alelnöke beszélget vele.

Pressburger Imre, Kevin Macdonald nagyapja Miskolcon született 1902-ben. Berlini és párizsi évek után, sok, szerencsét próbáló magyar filmestől eltérően nem Hollywoodban, hanem Londonban kötött ki, ahol Korda Sándor bemutatta Michael Powell rendezőnek. Rendkívül sikeres együttműködés vette kezdetét ezzel: a 'Written, Produced and Directed by Michael Powell and Emeric Pressburger' felirat nagyjából tucatnyi film főcímén jelent meg, köztük olyan klasszikusok szerepelnek, mint A vörös cipellők, a Blimp ezredes és A negyvenkilences szélességi fok. Jól ismert filmek ezek világszerte; éppen csak Magyarországon hallottak róluk kevesen, látták őket még kevesebben. 

A CineFest célja az, hogy Pressburger gazdag életművét közelebb hozza a magyar közönséghez. Szeptember 13-án, vasárnap Macdonald Miskolcon megkoszorúzza nagyapja emléktábláját, amit a város és a fesztivál 2007-ben állított, majd részt vesz a workshopon, ahol filmrészletekkel, előadásokkal és beszélgetésekkel idézik fel a nem mindennapi életutat és a filmeket. Végül az Egy igazi angol úriember vetítése következik, melyet Macdonald 1995-ben készített. A nagyapja emlékét felidéző portré volt az első rendezése.
 

prae.hu

A tervezett program (angol nyelven, magyar szinkrontolmácsolással):

11.00 Takács Ferenc: EGY ANGOL ÚR MISKOLCRÓL
11.30 Ronald Bergan: A KONTINENS HATÁSA, AVAGY: HOGYAN HATOTT PRESSBURGER POWELLRE?

Ebédszünet

13.30 Kerekasztal-beszélgetés Fecsó Zoltán vezetésével, filmrészletekkel. Résztvevők: Báron György, Ronald Bergan, Takács Ferenc

Kávészünet

15.00 Ronald Bergan beszélget Kevin Macdonalddal
15.45 EGY IGAZI ANGOL ÚRIEMBER (Kevin Macdonald portréfilmje nagyapjáról, Emeric Pressburgerről, 1995, 50 perc, magyar szinkronnal)

CineFest - Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál
2009. szeptember 11-20.
www.cinefest.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Alex Garland: Polgárháború
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés