bezár
 

film

2009. 08. 27.
Kötelező rövid gyakorlat
5. BUSHO Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kötelező rövid gyakorlat Szeptember 1. és 6. között kerül megrendezésre az 5. BUSHO- BUdapest SHOrt Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál a Vörösmarty Moziban és a DocuArt Kocsiszínben.

Idén a májusi határidőre 53 országból 527 rövidfilm nevezett, mely kategóriánkénti bontásban 279 fikciós, 115 animációs és 133 kísérleti filmet jelent. A versenyprogramba végül 94 alkotás került.

Ebben az évben először Magyarország nevezte a legtöbb filmet, szám szerint 69-et, Németország ezúttal 52 filmmel képviselteti magát, és - talán a tavalyi győztes film hatására - Spanyolország 45 alkotást delegált. Ez a több, mint félezer rövidfilm újra megleckéztette az ezúttal 4 tagú előzsűrit, melynek tagjai voltak: Mag István – rendezőasszisztens, Rimóczi László – író, Patrovits Tamás – animátor és Gergely Zoltán – rendező, egyikük így kommentált: „Az idei mezőny is szoros volt és nemzetközileg színes: német precizitás, ciprusi könnyedség, iráni keménység, francia elegancia, portugál lazulás, spanyol virtus, angol beteg, görög saláta, olasz mámor, magyar sírva-vigadás...”

A tavalyi nagy siker után ezúttal is a Vörösmarty mozi lesz a központi helyszíne a fesztiválnak és a szeptember 1-én este 19:00 órakor megrendezésre kerülő megnyitónak, melyet a tavalyi évben külföldi útja miatt távol maradt Bollók Csaba filmrendező indít majd útjára. Ezt követően 4 napon keresztül a két teremben folyamatosan vetítik a nemzetközi rövidfilmeket, míg végül szeptember 5-én, szombaton este kihirdeti döntését a nemzetközi zsűri. Enyedi Ildikó filmrendező a nemzetközi zsűri magyar tagja, mellette még egy hölgy található, Zuzana Gindl-Tatarova, a pozsonyi VSMU akadémia professzora. A zsűri további tagjai az amerikai származású jelenleg Berlinben élő Michael Nicholas filmesztéta és a brit Cornwall-i fesztivál képviselője, Denzil Monk író, producer. Végül, de nem utolsó sorban az 5. fesztiválon ötödik alkalommal a nemzetközi zsűriben állandóan helyet foglaló német-magyar Wolfgang Leis.
 
A Nemzetközi Zsűri döntése alapján 3 fődíjat és 7 kategória díjat osztunk ki, a legjobbnak választott Arany BuSho díjjal pedig első alkalommal 1000 euro pénzdíj jár az Oktatási Kulturális Minisztérium és a Magyar Mozgókép Közalapítvány jóvoltából. 

Az esti programok a DocuArt Kocsiszínben is folytatódnak, a zsűri nyilvános konzultációja mellett partnerfesztiválok legjobbjait (Brno16, Cornwall, Drama...), filmes műhelyek válogatásait és a versenyből kimaradt magyar alkotásokat tűzzük műsorra. A szintén ott helyet kapó videotárban mindenki megtekintheti a versenyfilmeket, amennyiben napközben lemaradt volna róluk, és ugyanitt lesz a szakmai kerekasztalbeszélgetések helyszíne is. Egy esti zenés-táncos multság erejéig pedig ellátogatunk majd az Africafe-ba is.

Szeged, Szolnok és Szombathely mellett ezúttal az első határon túli helyszínnel bővült a sor: a Szerbiában lévő Magyarkanizsa, azon belül pedig Kultúra mozi csatlakozott idén a helyszínekhez.

Mint eddig minden esztendőben, ezúttal is meghívjuk a versenybe jutott alkotókat, hogy személyesen képviseljék filmjüket nálunk, és természetesen nem maradhatnak el azok a kísérőprogramok, melyek az évek alatt szerves részévé váltak a fesztiválnak, kialakítva ezzel a rendezvény egyedi arculatát a külföldi vendégek számára (veterán autóbuszos városnézés, Parlament látogatás, Lukács-fürdő, stb.). 

A fesztiválon nyíló kiállítások közül „Az 5 FAMU-s mesterlövész”, a híres prágai egyetemen végzett alkotók tárlata, és a cseh animáció új nemzedékét mutatja be. A kiállítás a Cseh Centrumban kerül megnyitásra, Václav Švankmajer, az egyik alkotó valamint M. Tóth Géza, animációs filmrendezőnk részvételével.

Újdonságnak számít a pozsonyi AZYL fesztivállal tavasszal közösen kiírt egyperces életREklám felhívás, melynek díjnyertes filmjei szintén közönség elé kerülnek, valamint bemutatkoznak a nyáron megrendezésre került 3. GomBuSho filmes workshop alkotásai is.

A nyári vakáció után kezdje mindenki újra velünk: Kötelező rövid gyakorlat!

www.busho.hu , press@busho.hu
 

prae.hu

nyomtat

Szerzők

-- Forgács Nóra Kinga --


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Nuri Bilge Ceylan: Elszáradt füvekről
Csáki László: Kék Pelikan
A 14. Frankofón Filmnapokról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés