bezár
 

art&design

2023. 02. 21.
Női kérdések a vásznon
Megnyílt a Similar stories című kiállítás
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Sikeres művészek és családanyák, ezen a két ponton kapcsolódik Fajgerné Dudás Andrea és Horváth Lóczi Judit.

Bár alkotói stílusuk teljesen eltérő, helyzetük hasonlósága lehetővé tette a Similar stories című közös kiállítást létrejöttét. Fajgerné Dudás Andrea figurális festészetével és performanszaival döbbenti meg a nézőt Horváth Lóczi Judit pedig absztrakt munkáival fejezi ki magát, a jelenlegi témájuk viszont közös. Bár elcsépeltnek tűnhet a kérdés, hogy hogyan lavírozhat sikeresen egy nő az anyaság és a munka között, a válaszok még mindig újdonsággal szolgálnak. Hét témán keresztül mutatják meg saját tapasztalatikat és szerepüket a társadalomban.

prae.hu

A művészek általuk meghatározott szabályok szerint alkottak az elmúlt hónapokban (hét fogalom, azonos képméret). A kiállítás előtt ők sem látták egymás munkáját, így csak a látogatókkal együtt szembesültek kísérletük eredményével. Milyen különbségek vagy kapcsolódási pontok jönnek létre, két ennyire különböző vizuális kifejezésmóddal azonos témák mentén?

A kérdések között felvetődik például, hogy hogyan birkózik meg egy alkotó anya a szerepei ütközése miatt érzett  lelkiismeret-furdalással, akár egy ilyen kiállításra való készülés során? Milyen helyzetben lennének, ha férfinak születtek volna? Hol vannak a női empátia határai? Milyen előítéletek vannak az anyai közösségen belül?

Fajgerné Dudás Andrea és Horváth Lóczi Judit rengeteg anya kérdéseire keresi a választ, miközben feldolgozzák előttünk személyes megéléseiket és női szerep komplexitásait. A tárlat március 24-ig tekinthető meg a The Space Contemporary Art Galleryben. Nem csak nőknek.

A kiállításhoz programok is kapcsolódnak, ma február 21-én 18 órakor kezdődik az Artist Talk. Március 8-án 18:30-tól tart tárlatvezetést Winkler Nóra és Topor Tünde, március 24-én pedig tárlatvezetés és finisszázs.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Megnyitószöveg KristofLab Still Life című kiállításához
art&design

Enyedi Zsolt a Szófiai Liszt Intézet rezidenciaprogramján rendezett kiállításáról

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés