bezár
 

színház

2023. 02. 21.
Gyévuska a Tamási Áron Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Gyévuska a Tamási Áron Színházban A magyar történelem egyik legdrámaibb eseményét feldolgozó, Gyévuska című Pintér Béla-darabot mutatja be a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház - közölte hétfőn az erdélyi teátrum.

A Gyévuska 2003-ban született Darvas Benedek zeneszerző közreműködésével. A darab 1942-ben játszódik, egy nappal azelőtt, hogy a 2. magyar hadsereg elindult volna a Don-kanyarba. Az előadást Hegymegi Máté rendezi, akinek ez a harmadik sepsiszentgyörgyi munkája.

Szkéné színház

A rendező szerint az egyik legizgalmasabb zenés színházi anyag a Gyévuska, amivel eddig találkozott. A zenei idézetek, operettrészletek jól megférnek benne a Puccini- vagy Wagner-operák motívumai és a magyar katonaindulók, revizionista dalok mellett. A tartalma pedig ugyanolyan egyedi, eredeti, mint a formája - idézte a közlemény Hegymegi Mátét.

Mint a rendező hozzátette, rendkívül izgalmasak a személyes sorsok, viszonyok, tele van humoros ellentmondásokkal a történet. Nagyon sűrű, összetett, rétegzett, időnként már-már szürreálisba forduló Pintér Bélának ez a remekműve - hangsúlyozta Hegymegi Máté, aki szerint annyira erős a szöveg és a zene, hogy szinte elég lenne székeken ülve felolvasni, elénekelni. "Bízom benne, hogy a színpadra állítás során nem fogunk ezen rontani" - jegyezte meg a rendező.

Az előadás elkészítésében Hegymegi Máté közvetlen munkatársa volt Balázs Júlia dramaturg, Kupás Anna díszlettervező, Pető Kata jelmeztervező és Urbán Kristóf  zenei vezető.

A bemutató szombaton lesz a színház nagytermének színpadára épített nézőtér előtt.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés