bezár
 

zene

2023. 02. 16.
Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Szent Efrém Férfikar
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Szent Efrém Férfikar Az ukrajnai civil áldozatokra emlékező koncertet ad a Zeneakadémián a Szent Efrém Férfikar a háború kitörésének  évfordulóján, február 23-án este - áll a szervezet csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

A hangversenyen elhangzik az a pravoszláv ének is, amelyet Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című nagysikerű sorozathoz dolgozott fel. A kórus ötven, Magyarországon élő ukrán menekült számára biztosít jegyet a koncertre - áll a közleményben.

prae.hu

A görögkatolikus halotti megemlékező szertartás, a Panachida két részletének egyikét,  a Boldog nyugalmat (Vicsnaja pamjaty) kezdetű éneket Bubnó Tamás harmonizálásában adják elő, ezt a művet dolgozta fel Hildur Gudnadóttir izlandi zeneszerző a Csernobil című, nagy sikerű sorozathoz. A dal fájdalmas párhuzamba állítja az atomkatasztrófa és a jelenleg is zajló háború tragédiáját - emelik ki a közleményben.

Papp Viktor Ukrán Requiemje ukrán és latin nyelven írt kompozíciója tiszteletadás a civil áldozatok előtt, az elhunytak rokonai előtt és mindazon ukrán állampolgárok előtt, akik rendkívüli fizikai és szellemi erővel viszik a vállukon az országot. Mint írják, a mű tiszteletadás az ukrán kultúra előtt, a háborúban a megtámadott nemzet kultúrája az egyik legelső célpont, amelyet a megszállók megpróbálnak ellehetetleníteni.  

A koncert második felében csendül fel Liszt Ferenc egyik ritkán hallható egyházi kórusműve, a Requiem. A katolikus gyászmisét Liszt Ferenc 56-57 évesen, fiának, kisebbik lányának és édesanyjának elvesztése után komponálta. A művet a legmagasabb szintű kamarazenei összhangzások, a tizenkétfokúság irányába való melodikus és akkordikus kitekintés, néhány helyen a kétkórusosság finom beemelése jellemzi, egyszer-egyszer pedig zenei szerepcserére is sor kerül, azaz az orgona lesz a szólista, miközben a kórus kíséri - hangsúlyozzák a közleményben.

A Szent Efrém Férfikar nyolc férfihanggal, különleges, kamarazenei megközelítésben szólaltatja meg az eredetileg négy szólistára és nagykórusra írt kivételes, zseniális művet. Az előadásban közreműködik Horváth Márton Levente Erkel Ferenc-díjas zeneszerző és orgonaművész, Tóth Benedek üstdobon, Komlóssy Gábor és Végh Tamás trombitán, Boldizsár Zsolt és Király Boldizsár pedig harsonán.

A vokális együttest 2002-ben alapította a Liszt-díjas Bubnó Tamás. A Szent Efrém Férfikar kezdetben a bizánci rítusú kereszténység rendkívül változatos zenéjére specializálódott, később a magyar férfikari hagyomány, valamint a kortárs zene irányába bővült repertoárjuk, majd a szakrális világzene és az együttes tagjai által komponált átiratok, átdolgozások, és a saját darabok kerültek előtérbe.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés