bezár
 

színház

2023. 02. 15.
Bábszínházi Világtalálkozó is lesz a Színházi Olimpián
Tartalom értékelése (1 vélemény alapján):
Bábszínházi Világtalálkozó is lesz a Színházi Olimpián Idén Magyarország ad otthont a 10. Színházi Olimpiának, amelyen most először a bábszínházak is részt vesznek. A Bábművészeti Világtalálkozó rendezvényei húsvéttól egészen Szent Iván éjjeléig tartanak majd az ország több pontján - közölte szerdán az MTI-vel a szervezők nevében a Békéscsabai Napsugár Bábszínház igazgatója.

A nemzetközi fesztivál középpontjában a szakmai együttműködés áll. A bábművészet oldaláról a fejlődés, a találkozás, a kapcsolatépítés és a tudásátadás a cél; míg a nagyközönségnek a műfaj sokszínűségét, a minden korosztályhoz szólni tudó, értéket teremtő, minőségi előadóművészeti kategóriát kívánják bemutatni - mondta Lenkefi Zoltán.

Szkéné színház

A Bábművészeti Világtalálkozón a tervek szerint lesz kilenc workshop, három kiállítás és hat alkotói projekt. Várhatóan 53 külföldi, 57 hazai és 7 határon túli báb- és utcaszínház 332 előadást mutat be, a becslések szerint több mint 73 ezer néző számára.

Valamennyi művészeti egység egy-egy híres bábművész munkássága előtt tiszteleg. Az úgynevezett Figurák Háza program Koós Iván (1927-1999) Kossuth-díjas báb- és díszlettervezőnek állít emléket. A dél-keleti régióban az izraeli Yael Rasooly Paper Cut című produkcióját mutatják be a három résztvevő bábszínházban április 13 és 15. között.

A Határtalanul program Kovács Ildikó (1927-2008) bábszínházi rendező előtt tiszteleg; május 12-14. között a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulat Brighella Bábtagozatát látják vendégül a résztvevők. A romániai magyar társulat Történet a tálról és a kanálról című előadását hozza el.

A "Szevasztok, Pajtikák!" elnevezésű program pedig egy három hétvégén (május 27-29.; június 3-4. és június 24-25.) át tartó szabadtéri fesztivál lesz a régióban, amelynek a pontos programja még most formálódik, egyes hétvégéken akár 4-5 előadást is láthatnak majd az érdeklődők, várhatóan cseh és olasz társulatok is jelen lesznek - mondta Lenkefi Zoltán. Itt Kemény Henrik (1925-2011) Kossuth-díjas bábművész, érdemes és kiváló művész munkássága kerül a középpontba.

A programsorozat zárórendezvénye június 30-án Budapesten lesz a Magyar Zene Házában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

színház

A Fővárosi Nagycirkusz szakmai délutánjáról
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Az ÖrkényKÖZ 1,5 ezrelék bemutatójáról
színház

A Vígszínház Ármány és szerelem bemutatójáról

Más művészeti ágakról

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés