bezár
 

zene

2009. 08. 24.
Indiai klasszikus zene és tánc a Klebelsberg Kultúrkúrián
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Indiai estet rendeznek szerdán a Pesthidegkúti Nyári Művészeti Fesztiválon: a Klebelsberg Kultúrkúrián Szandiadípa Kar táncosnő és a Calcutta Trió lép fel.

prae.hu

Molnár András, a Calcutta Trió tagja az MTI-nek elmondta: a klasszikus indiai zene mellett az érdeklődők láthatják Szandiadípa Kart, India egyik legismertebb táncművészét, aki ősi templomi táncot, odisszit mutat be.
Az esten látható táncok India keleti államából, Orisszából származnak. A művésznő az ottani templomok falain látható faragott kőszobrok táncos pózait, az indiai mitológia isteneit, istennőit, köztük Siva istennőt kelti életre mozgásában - magyarázta Molnár András.

Szandiadípa Kar neves indiai zenész család sarja, Orissza államban született, 1982-ben kezdte tanulni az odisszi táncot, azóta India-szerte fellép, de művészetét a világ sok nagyvárosában ismerik. Budapesten két évvel ezelőtt már láthatták az érdeklődők Szandiadípa Kart.

A Calcutta Trió az indiai klasszikus zene legszebb darabjaiból, rágáiból ad ízelítőt szerdán. A zenészek 33 éve játszanak együtt indiai dallamokat: Kozma András szitározik, Szalai Péter indiai páros ütőhangszeren, a tablán, míg Molnár András a tampura nevű kísérőhangszeren játszik.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés