bezár
 

zene

2009. 08. 23.
Zajlanak Mahler Ezrek szimfóniájának próbái Pécsett
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Pécsi Püspökség alapításának ezeréves évfordulóján, augusztus 23-án a pécsi Dóm téren csendül fel Mahler grandiózus műve, a VIII. Esz-dúr szimfónia (Ezrek szimfóniája) hatszáz muzsikus közreműködésével.

prae.hu

Az 1910-es bemutatón 1030 előadót felvonultató Mahler-darab először kerül előadásra nem fővárosi helyszínen. Az előadás szakmailag és fizikailag is kihívás a zenészeknek, hiszen a Pécsi Püspökség ezeréves jubileumán felcsendülő darabban hatszáz muzsikus vesz részt.

Hamar Zsolt karmesternek közel 450 fős vegyeskart - köztük a Nemzeti Énekkar, az MR Énekkar, a Honvéd Férfikar, a Budapesti Kórus tagjait -, 8 szólistát, és a Pannon Filharmonikusok kibővített zenekarát, mintegy 150 hangszeres muzsikus előadását kell vezényelnie. A zeneszakmailag és fizikailag is megpróbáltató produkció nagy kihívás mind a muzsikusok, mind a Pannon Filharmonikusok zeneigazgatója számára.

A Dóm téren 550 négyzetméteres színpadon játszanak majd a zenészek. A koncert mindenki számára ingyenes, a tökéletes hangzásért több tízmillió forint értékű hangosító berendezés felel. Az esemény próbái már napok óta zajlanak a pécsi egyetem egyik aulájában.

A szabadtéri produkció augusztus 23-án este a pécsi Bazilika előtti Dóm téren kap helyet, a Pécs2010 Európa Kulturális Fővárosa (EKF) program 2009-es felvezető - a vallási kultúrát fókuszba állító - évének kiemelt eseménye.

Gustav Mahler 1906-ban fejezte be kéttételes, csaknem másfél órás művét, amelynek első tétele a Veni Creator Spiritus kezdetű középkori latin himnuszra épül, második tétele pedig Goethe Faustja második részének záró képét zenésíti meg. A mű ősbemutatóját csak megírása után négy évvel, 1910-ben tartották meg Münchenben, a szerző vezényletével. Az óriási előadói apparátus és a kórusszólamok rendkívül bonyolultsága igen megnehezítette a zenészek dolgát, és szinte emberfeletti vállalkozás volt megteremteni a premier feltételeit.
A mű Magyarországon csak 1983-ban hangzott el először a Budapest Sportcsarnokban, a Kanadában élő Joó Árpád vezényletével. Előadásra alkalmas hely híján azóta alig néhány alkalommal hallhatta a magyar közönség a zenedarabot.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés