bezár
 

zene

2009. 08. 21.
Leonard Cohen Budapesten
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tágabb értelemben vett rockzene talán leghitelesebb előadója és dalszerzője, élő klasszikusa lép fel augusztus 31-én a Papp László Budapest Sportarénában. Leonard Cohen mostani világkörüli turnéja 14 év után az első, az énekes, aki szeptemberben lesz 75 éves, először és minden bizonnyal utoljára ad koncertet Magyarországon.

prae.hu

Író, költő, énekes, gitáros egy személyben, aki immár több generációra volt hatással. A kanadai születésű Leonard Cohen dalai szerelemről és halálról, családról, vallásról, a társadalomról egyaránt szólnak, kritikai kését számtalanszor döfte a pénz és a média hatalmával visszaélőkbe. Érzékeny, kissé monoton, melankolikus hangja, keserédes humora, személyes hangvétele egyedi Cohen-védjegy.

Amikor az 1960-as évek közepén feltűnt, már ismert író és költő volt, dalszerzőként és előadóként mégis rögtön Bob Dylanhez és Paul Simonhoz hasonlították - ennél nagyobb elismerést el sem érhetett volna. Dalait talán a Beatles után a legtöbbször dolgozták fel: a www.leonardcohenfiles.com honlap statisztikái szerint idén július 11-ig 1717 féle feldolgozása született szerzeményeinek világszerte. Néhány név a tisztelgők közül: Sting, az R.E.M., Nick Cave, John Cale, a Pixies. A Sisters of Mercy brit gothic rock banda a nevét is egy Cohen-dal címéből vette.

Magyarországon 2003-ban jelent meg A vendégek címmel Cohen-tribute album, amelyen többek között Zorán, a Kispál és a Borz, Koncz Zsuzsa, Müller Péter Sziámi előadásában szerepelnek dalai. Kern András 1998-ban egy teljes albumot szentelt Cohen életművének, Fábri Péter fordításában.

A történet 1934-ben Kanadában, Montrealban kezdődött, Leonard Norman Cohen néven, egy középosztálybeli zsidó családban. Gitárt először csak 13 évesen vett a kezébe, de country-számok előadójaként a következő években helyi kávéházakban is fellépett. A hangszert aztán az egyetemi évek alatt elhanyagolta, viszont írásaival mindenkit elkápráztatott és diplomaszerzését követően egy évvel, 1956-ban máris verseskötete jelent meg, ami szakmai körökben sikert aratott.

Nemcsak tehetsége, szerencséje is volt: második verseskötete már szép bevételt is hozott, ehhez jött a kanadai kormány ösztöndíja és a családi örökség, így aztán kedvére utazgathatott a világban; hosszabb időt töltött és írogatott például az Égei-tenger egyik görög szigetén. Az eredmény két regény lett; A kedvenc játék (1963) és a Szépséges vesztesek (1966) később magyarul is megjelent, utóbbi kapcsán - négy évtized alatt több százezret adtak el belőle - a The Boston Globe című lapban egyenesen James Joyce-hoz hasonlították.

A zenéhez Judy Collins folkénekesnő terelte vissza azzal, hogy Cohen Suzanne című dalát felvette a repertoárjába és rendkívül népszerűvé tette. Leonard Cohen 1967 nyarán már fellépett a híres newporti folkfesztiválon, majd a Columbia Records karácsonyra kiadta a The Songs of Leonard Cohen című lemezt, ami az amerikai kollégisták kedvence lett.

Aztán jött a többi: bár a második korong, a Songs From a Room (1969) fogadtatása kevésbé volt kedvező, a rajta szereplő The Story of Isaac a háborúellenes mozgalom egyik himnuszává vált. 1970-ben ott volt a Wight-szigeti mega rockfesztiválon, ahol Miles Davis és az Emerson, Lake and Palmer között lépett fel - 600 ezer ember előtt. Az 1971-ben megjelent Songs of Love and Hate-et az egyik legerősebb Cohen-albumként tartják nyilván; ez hozta meg a széles körű nemzetközi elismertséget a művész számára.

Miközben egyre inkább hivatkozási alap lett a rockzenében, a kudarcok sem kerülték el: a producerlegendával, Phil Spectorral való együttműködése, az 1977-ben kiadott Death of a Ladies Man Cohen előadói képességeinek inkább a korlátait hozta előtérbe. A negatív oldalhoz tartozik, hogy legutóbbi, tizenöt évvel ezelőtt befejeződött világkörüli turnéja során keményen ivott. Későbbi, ám annál fájóbb történet, hogy menedzsere és üzleti tanácsadója több mint ötmillió dollártól "szabadította meg".

A hetvenes években olyan hangszereket hozott be dalaiba, mint a mandolin, a hegedű és az arab úd pengetős hangszer. Hatott rá a nyolcvanas évek popzenéjének szintetizátoros korszaka is; az 1988-ban megjelent I,m Your Man, valamint a visszafogottságával nagyszerű The Future (1992) elsöprő sikere után csendre vágyott, amit egy Los Angeles melletti buddhista központban lelt meg 1994-ben. Öt év szerzetességből visszatérve a depresszióba hajló, de jól felépített Ten New Songs következett 2001-ben, majd 70. születésnapján, 2004-ben a Dear Heather-rel jelentkezett; az album érdekessége, hogy Cohen zenéi mellett több dal szövegét mások jegyzik, például Sharon Robinson vagy Anjani Thomas énekes-dalszerző-zongorista, aki az életben is jelenlegi párja.

Írt több film- és színházi zenét; egy epizódszerepben még a Miami Vice-ban is feltűnt.

Világkörüli turnéja tavaly szülőhazájában, Kanadában indult, 2008-ban fellépett a Glastonbury fesztiválon is. Idén először Ausztráliában és Új-Zélandon adott koncerteket, következett 29 amerikai nagyváros, és fellépett Németországban, valamint Franciaországban is. Budapestre Prágából jön, a magyar főváros után Belgrád és Bukarest, majd spanyolországi állomások következnek; a turnét az Egyesült Államokban 15 koncert zárja. Az utolsó fellépés a tervek szerint november 13-án a kaliforniai San Joséban lesz.

A World Tour-hoz kapcsolódóan, Live In London címmel márciusban CD-n és DVD-n is megjelent a tavaly júliusban a londoni O2 Arénában adott koncertjének anyaga.

Koncertzenekarának tagjai: Roscoe Beck (basszusgitár), Neil Larsen (billentyűs hangszerek), Bob Metzger és Javier Mas (gitár), Rafael Gayol (dob), Dino Soldo (fúvós hangszerek), valamint Sharon Robinson és a Webb Sisters (vokál).

A magyarországi Cohen-koncert szervezője a Showtime Budapest.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés