bezár
 

film

2022. 12. 02.
December első hétvégéjén újra itt a Taiwan Dox
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A tajvani filmeké a főszerep a Corvin moziban december 2-án és 3-án. A Yankees dobójaként sztárrá vált tajvani baseballjátékosról szóló sportfilm, a tajvani kamaszsorsokat bemutató alkotás, a tajvaniak és a tenger kapcsolatáról szóló természetfilm, történelmi témájú és sámánizmussal foglalkozó dokumentumfilmek állnak az idei Taiwan Dox fókuszában.

A Taiwan Dox kétnapos vetítéssorozattal célozza meg keleti filmeket kedvelő közönséget a Corvin moziban. A sajátos történelmi múlttal és bonyolult nemzeti és etnikai összetétellel rendelkező Tajvan filmművészete igen sokszínű. A fesztiválra beválogatott dokumentumfilmek idén is olyan változatos témákat járnak körül, mint a különleges emberi sorsok, a történelemmel terhelt múlt, a hagyományőrzés vagy a szigetországot körülvevő természeti erők.

prae.hu

Az eseményt december 2-án, pénteken 20 órakor a Tajpej Képviseleti Iroda magyarországi vezetője, Liu Shih-chung nyitja meg. A hivatalos megnyitó egy különleges film vetítésével kezdődik: a Bálna-sziget című film alkotói – Liao Hong-ji, a tengerről szóló irodalmi művek szerzője és Ray Chin víz alatti fotós – arra vállalkoznak, hogy bemutassák a szigetországban élő emberek tengerrel kapcsolatos politikai, történelmi és vallási indíttatású hiedelmeit, félelmeit. Az alkotók célja, hogy a nézők megértsék a tajvaniak és a tenger közötti kapcsolatot. A bemutató után beszélgetést is szerveznek, amelynek résztvevője Stőhr Lóránt, filmkritikus, filmtörténész, a Színház- és Filmművészeti Egyetem oktatója.

Szombaton 16 órától indulnak a vetítések a Corvin mozi Jávor termében. A 2022-es Álmok örvénye című film a tajvani őslakosok sámánista rítusairól, sámánizmussal kapcsolatos hiedelmeiről szól. A Teenagerek és a Térj haza! című rövidfilmeket egy blokkban vetítik, 18.15-től. A rövidfilmes blokkot egy izgalmas beszélgetés követi Salát Gergely, sinológus, műfordító, egyetemi oktatóval és a Térj haza! rendezőjével, aki online jelentkezik be a fesztiválra. 19 órakor Stőhr Lóránt és Robert Ru-Shou Chen A kortárs tajvani filmművészet című könyvének bemutatója lesz. A beszélgetésen, amelyet Komlósi Orsolya, a Taiwan Dox kurátora vezet, Stőhr Lóránt vesz részt. A Taiwan Doxot a Még egy dobás: Chien-Ming Wang története című dokumentumfilm zárja szombat este.

A szervezők – a Tajpej Képviseleti Iroda és a Palantír Film Vizuális Antropológiai Alapítvány – hatodik alkalommal rendezik meg közösen a Taiwan Dox – Tajvani Dokumentumfilm Napokat. Az ingyenes filmfesztiválon az elmúlt évek legjobb 5 tajvani dokumentumfilmjét mandarin nyelven, magyar és angol felirattal vetítik. Az előadásokra ingyenes jegyet kell váltani a mozi pénztárában. Minden filmet rövid, magyar nyelvű pódiumbeszélgetés követ.

Hír, plakát és jelenetképek forrása: Taiwan Dox Tajvani Dokumentumfilm Napok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Dev Patel: A Majomember

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés