bezár
 

zene

2022. 11. 16.
World of Pilinszky a színpadon
Turek Miklós monodrámája
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
November 29-én World of Pilinszky címmel Turek Miklós "többszereplős" összművészeti monodrámája elevenedik meg a Művészetek Palotája színpadán – áll a mupa.hu-n.

„Ez csak mese!” – és a meséket nagyon komolyan kell venni. A tiédet is! Költői a kérdés, hogy vajon versek olvasásával vagy a monitor előtt tölt több időt ma egy fiatal felnőtt? A két világ látszólag kizárja egymást, éppen ezért izgalmas az összebékítésükre tett színházi kísérlet. „Többszereplős” összművészeti monodráma, ahogy Turek Miklós színpadra álmodta.

prae.hu

Az előadásban egy gamer összefolyó mindennapjaiba kapunk bepillantást, aki a világtól elmenekülve nem tud határt szabni játékszenvedélyének. De egy napon a szobája falain megelevenedő Pilinszky János-mesék kiszabadítják monitorjai fogságából, és visszanyeri életét. A mesék szereplői egy játék karaktereivé, majd saját életének szereplőivé változnak.

Pilinszky János a háború utáni magyar irodalom egyik legjelentősebb alkotója. Életművének különleges szeletét képezik a nem kifejezetten gyermekeknek írt verses mesék, melyek közül a World of Pilinszky előadás négyet fűz egy történetté, és helyez merőben új kontextusba: A madár és a leány, az Ének a kőszívű királyról, a Fabula és az Aranymadár históriája nagyon is kortárs környezetben kel életre. A Versszínház és a Zichy Szín-Műhely közös előadása létmeséket kínál „kicsit és nagyon »fölnőtteknek«”: Szitha Miklós zenéje, Karcis Gábor animációja, illetve az előadásban megszólaló Rúzsa Magdolna, Gundel Takács Gábor, Galambos Péter és Nagy Kasza Csenge a főszereplő Turek Miklóssal közösen hozza létre a különös lüktetésű színpadi világot. Turek Miklós színművész az elmúlt másfél évtizedben a magyar költészet nagyjaival ismertette meg az újabb generációkat: rendhagyó produkciója egyszerre kínál irodalmi, zenei és vizuális élményt.

A kép forrása: mupa.hu

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Bartók György szerzői estje a Fugában
Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés