bezár
 

zene

2009. 08. 18.
Börzsönyi Barokk Napok - koncertek öt településen
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A barokk mellett reneszánsz és kortárs zene is szerepel a Börzsönyi Barokk Napok koncertkínálatában; a hangversenyeket augusztus 24. és 28. között öt településen: Szokolyán, Nagymaroson, Berkenyén, Kismaroson és Vácott rendezik meg.

prae.hu

Lachegyi Imre, a sorozat művészeti vezetője szerint a műfaji és stílusbeli sokrétűség az idei fesztiválon különösen hangsúlyos módon jelenik meg. Az augusztus 24-iki nyitóesten, a szokolyai református templomban például a gregorián Mária-énekeket megszólaltató Voces Aequales énekegyüttes mellett a Dobák Katalin, Horváti Kata, Szabó Ágnes és Papp Ágnes alkotta Villő Énekegyüttes korabeli magyar népénekeket ad elő, utalva a középkori európai Mária-kultuszra.

Másnap a neves fiatal dzsessz szaxofonos, Váczi Dániel a nagymarosi katolikus templomban a klasszikus és ugyancsak ifjú muzsikusokból álló Accord Quartettel játszik. A vonósnégyes adja elő a januári zeneszerzői verseny egyik eredményes résztvevője, Zombola Péter I. vonósnégyesét. Emellett két ősbemutató részese is lehet a közönség: Fehér György Miklós Poéma és Barta Gergely Ecloga című kompozíciója hangzik el.

Mindkettő Lachegyi Imre felkérésére készült, a blockflötén játszó művészeti vezető hosszú távú kapcsolatokat épít kortársaival, hiszen hangszere a reneszánsz és barokk kompozíciók mellett a modern művek megszólaltatására is igazán alkalmas.

A Sebastian Consort 26-iki berkenyei koncertjén az énekesekkel kiegészült kamaraformáció zenetörténeti ritkaságokat mutat be XV. és XVI. századi szerzők műveiből.

Augusztus 27-én a kismarosi ciszterci apátsági templomban Ábrahám Márta barokk hegedűn játszik, csembalón Dobozy Borbála kíséri az Ábrahám Consort társaságában. Két Purcell-szvit között két Bach-hegedűverseny szólal meg a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara első koncertmesterének előadásában.

Vácott, a Fehérek templomában tartják 28-án a Börzsönyi Barokk Napok záróhangversenyét. A Szent Efrém Bizánci Férfikar műsorában a szláv ortodox és görög katolikus kórusirodalom remekei szerepelnek. Ezek ugyan az ortodox egyházi zene sajátos fejlődéséből adódóan időben későbbiek, mint az európai barokk, de Lachegyi Imre szerint jellegüknél fogva jól illenek a Börzsönyi Barokk Napok programjába.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés