bezár
 

irodalom

2009. 08. 15.
Sziget - Irodalom a hagyományos kereteken túl
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Népszerűek a Sziget irodalmi programjai, a magyarok mellett külföldiek is betértek például a Petőfi Irodalmi Múzeum sátrába, ahol a fesztiválra készült minikiállítások mellett irodalmi kvízekkel is várják az érdeklődőket. Teltházasak volt az Octopus Összművészeti Helyszínen tartott irodalmi rendezvények is.

prae.hu

"Két fő szempontunk volt a program kialakításakor. Az egyik, hogy a fiatalok megismerjék a kortárs magyar és világirodalmat, valamint figyelembe kellett venni azt is, hogy programjaink kellően ingergazdagok legyenek. Ma már nem lehet fenntartani a figyelmet a hagyományos felolvasó estekkel" - mondta el az MTI-nek Balázs Eszter, az irodalmi programok szervezője.

Kiemelte: nagyon sokan voltak kíváncsiak a Szépírók Seregszemléjére a nyitónapon, amelyet Váltom a rendszert címmel tartottak az idén díjazott Szépíró-tagok részvételével, többek között a babérkoszorús Tóth Krisztinával, a József Attila-díjas Kiss Ottóval, a Palládium-díjas Kántor Péterrel és Márton Lászlóval, a Márai-díjas Békés Pállal és Háy Jánossal, az Artisjus-díjas Forgács Zsuzsa Bruriával, Balázs Attilával, valamint Cserna-Szabó Andrással.

A fesztiválozóknak valóban nem kellett papírlapok mögött motyogó írókat hallgatniuk: csütörtökön például Eltáncolt spanyol egypercesek címmel a tavaly nagy sikert aratott Casi Flamenco táncosai és zenészei adták elő műsorukat, amelyet kortárs spanyol írók "egyperceseiből" állítottak össze.

A külföldiek is bekapcsolódtak a pénteken tartott Schiller és a Rap, Rythm & Poetry Workshopba, amelyet a Goethe Intézet szervezett Schiller születésének 250. évfordulója alkalmából. A rendezvény vendégei a nemzetközi verseny magyarországi győztesei voltak, azaz D.T.Francy, valamint a K-Zaj formáció, de a fesztiválozók is kipróbálhatták magukat.

"Nagy buli volt. A szervezők ügyesen vonták be a kezdetben lámpalázas közönséget. Zenével kezdtek, és utána csak a megadott tíz szót kellett ritmusra elmondani. Ezek után tízen szívesen vállalkoztak vers-, rapírásra is" - mondta Balázs Eszter, aki kiemelte, hogy szombaton sem marad irodalom nélkül a Sziget közönsége: Garaczi László humoros, táncos, zenés Plazma című darabját adja elő a KoMa Társulat. Vasárnap pedig a Gólem Színház adja elő A trükk című darabot Schmied Zoltán és Bánki Gergely főszereplésével szintén az Octopus Irodalmi Sátrában. Az előadás alapját Etgar Keret izraeli kortárs író novelláskötete adja.

Számos interaktív foglalkozással van jelen a Szigeten a Petőfi Irodalmi Múzeum is. Mint azt Erlitz János, a múzeum sajtókapcsolatokért felelős munkatársa elmondta, két minikiállítással készültek. A Octopus Összművészeti Helyszín bejárata mellett látható molinókiállítás Az égre írj, ha minden összetört! - 100 éve született Radnóti Miklós című kiállításhoz kapcsolódik, a sátorban pedig kortárs és klasszikus magyar írók gyerekportréi láthatóak.

"Nagyon élvezzük a Szigetet. Itt túl kell lépni a megszokott múzeumi kereteken, hiszen az emberek alapvetően szórakozni akarnak. Kialakítottunk egy úgynevezett Másnapos olvasót, ahol a bulizásban megfáradtaknak kínálunk egy kis szellemi felfrissülést, a sátor előtt a Kazinczy- és a Radnóti-kiállításunkhoz kapcsolódó vetélkedőkben lehet részt venni apró nyereményekért" - tette hozzá Erlitz János.

Kiemelte, hogy több külföldi is megfordult a sátrukban. "Szinte mindegyikük elmondta, hogy a nyugat-európai fesztiválokhoz képest mennyivel színesebb a Sziget programkínálata".

Könyvet olvasni azonban nemcsak a Petőfi Irodalmi Múzeum sátrában lehet, a Szigetre költözött a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár is, ahol szórakoztató olvasmányokat kölcsönözhetnek, játékos feladatokat oldhatnak meg kisebb nyereményekért a szigetlakók.

Pécsi vonatkozású művekkel, írókkal, költőkkel ismerkedhet az olvasó a Bagolyfészek Könyveskuckóban a Pécs2010 Infosátor mellett, ahova az Olvasóliget is kiköltözött számos kiadvánnyal, könyvvel, folyóirattal. Itt látták vendégül csütörtökön Takáts Eszter dalszerzőt, aki készülő regényéből olvasott fel részleteket.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Platon Karataev: Napkötöző
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés