bezár
 

zene

2009. 08. 14.
Új igazgató a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola élén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Bokor György vezeti augusztus 15-étől a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolát, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem (LFZE) legfontosabb tehetségnevelő intézményét. A zenepedagógus, aki jelenleg még a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola igazgatója, az MTI-nek elmondta: pályázat útján, 5 évre kerül új posztjára.

prae.hu

A pénzforrások jövőre sem fognak jobban "buzogni", így Bokor György véleménye szerint nagyon megfontoltan kell határozni arról, hogy milyen léptékű legyen az a középiskola, amit a Zeneakadémia képes fönntartani, s miként tudja a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola - közkeletű nevén a konzervatórium - megőrizni a tanárai és a tehetséges növendékek által képviselt értékeket.

"Nemcsak ebben indul egyfajta útkeresés, hanem párhuzamosan abban is, hogy a Zeneakadémia megújulásának szellemi részéhez mi módon kapcsolódhatunk. A rekonstrukció ugyanis, ahogy azt a rektor többször hangsúlyozta, nemcsak a Liszt Ferenc téri épületet érinti, hanem szakmai megújulást is jelent. Ebben részt venni komoly kihívás, amit nagy ambícióval vállalunk" - hangsúlyozta Bokor György.

Érdekes kettősségként említette az új vezető, hogy míg Közép-Európa legjelentősebb zenei felsőoktatási intézménye, az LFZE igen erős tempóban fejlődik, a konzervatórium már nem főszereplő a közép-magyarországi régióban, és ez tagadhatatlanul szoros versenyhelyzetet teremt.

Bokor György mégis úgy véli, hogy a Bartóknak nem elsősorban a Weiner, a Szent István vagy az Egressy Béni Szakközépiskolával kell ringbe szállnia, ezeknek az iskoláknak megvan a saját profiljuk. Arra kell koncentrálniuk, hogy a legjobb tehetségek bekerüljenek hozzájuk, valóban az egyetem előiskolájaként működjenek. Ennek érdekében erősíteniük kell a kapcsolatukat az alapfokú zeneiskolákkal. Ezzel ugyan eddig is törődtek a konzervatórium tanárai, de nézete szerint ez a közeljövő egyik legfontosabb intézményi feladata - jegyezte meg az új igazgató.

"Mi tényleg középen vagyunk az alapfokú és az egyetemi képzés között. A 90-es években többször tartottak a Bartókban zenepedagógiai továbbképzéseket, ezeket a szakmai alkalmakat visszahozva természetes módon kapcsolódhatnának egymáshoz a különböző oktatási szintek" - fűzte hozzá.

Az igazgató fontosnak tartja a közismereti és a szakmai tárgyak oktatásában a helyes arányok megtalálást, hogy a középiskolai érettségi megszerzése mellett egészséges, és a pályán továbbfejlődésre kész növendékek minél nagyobb számban sikerrel kopogtathassanak a Zeneakadémia kapuján. A konzervatóriumból jelentkezők mintegy 90 százaléka eredményesen felvételizik az egyetemre, de a felvetteknek ez csak a harmada-negyede. Ezt az arányt is szeretné az igazgató növelni.

A Zeneakadémia megújulását segítő EU-s pályázat olyan konstrukció, amelyből nem juthat pénz a szakközépiskola Nagymező utcai épületének korszerűsítésére, de eszközöket, hangszereket kaphatnak ebből a forrásból. Az épület felújításához önállóan nem pályázhatnak, mivel a ház a katolikus egyházzal közös tulajdon, itt működik a terézvárosi plébánia, amellyel kitűnő a kapcsolatuk. Az igazgató azonban keresi a megoldást arra - például a szülők segítségét felhasználva, ahogy Szentendrén is tette másfél évtizeden át -, hogy az iskola mégis komfortosabbá és modernebbé válhasson.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Beszélgetés Karosi Júlia jazz-énekessel
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés