bezár
 

art&design

2022. 10. 06.
Tárlatvezetések Yorgos kiállításán, Szentendrén
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Tárlatvezetések Yorgos kiállításán, Szentendrén Tájképek galambdúc-motívumokkal, kortárs kottaképekkel – Yorgos Tzortzoglou új szentendrei kiállításának képeit Kurtág György zenei grafikái ihlették. A kiállítás megnyitóján az idén 96 esztendős, világhírű zeneszerző is jelen volt, koncertet adott az Amadinda Ütőegyüttes.

A zenész-képzőművész Yorgos 1952-ben Miskolcon született, görög menekültek gyermekeként. Később a dégi kastélyban, Fehér László festőművész édesapja, Fehér József vezette azt a görög menekültgyerekekből álló kórust, ahol énekelni kezdett. Yorgos 1974-ben kezdett játszani a Kolindában és a Vízöntőben, de ezzel egyidőben szerzett diplomát az Iparművészeti Főiskolán is – mégis kevesebben tudják róla, hogy festőként szintén jelentős. Korábban a görög szigetek galambdúc építményeit keresztezte kották mintáival, majd sajátos fotó-festmény hibrideket készített. Emberek és tárgyak nélküli képein a zene a főszereplő: kortárs zeneszerzők dedikált kottáit dolgozza át vagy fejleszti kísérletező technikákkal képpé. 1994 óta Yorgos a szentendrei művészet összetett személyisége – fest, fotózik, mindemellett a Vízöntő, a Kolinda, a Gépfolklór, a Barbaro és az idén 20 éves Balkán Fanatik együttes alapító tagja.

prae.hu

Fotó: Deim Balázs, Ferenczy Múzeumi Centrum.

Hommage-message à Kurtág György
Yorgos kiállítása november 20-ig látogatható, csütörtöktől vasárnapig 10:00 és 18:00 óra között a szentendrei Képtár IKON kiállítóterében. Petőcz András költő október 6-án 18:00 órától, Rácz Zoltán, az Amadinda Ütőegyüttes vezetője október 28-án 18:00 órától, és Prosek Zoltán kurátor november 12-én 17:00 órától tart tárlatvezetést a kiállításon. További információ ezen a linken érhető el.
Helyszín: Szentendrei Képtár • 2000 Szentendre, Fő tér 2-5.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Eperjesi Ágnes és Várnagy Tibor: TAVATE: lebegés című tárlata az acb Galériában
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán
art&design

Kiállításkritika A kétely felfüggesztéséről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés