bezár
 

zene

2009. 08. 13.
Sziget - péntek: Anima Sound System
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ősszel jelenik meg a hazai elektronikus zenei színtér kiemelkedő csapata, az Anima Sound System tizedik lemeze; a Sziget fesztiválon több mint tíz éve rendszeresen fellépő zenekar pénteken 19.30-kor lép fel az A38-wan2 színpadon.

prae.hu

"Koncerten inkább rockosabbak vagyunk és a gitárhangzás is előtérbe kerül, ugyanakkor az Animára az jellemző, hogy az elektronikát mixeljük a 80-as évek diszkóvilágával. Természetesen nemcsak a legújabb, hanem a régi számokat is játsszuk, de folyamatosan új köntösben" - vetítette előre a szigetes koncertet Prieger Zsolt, a zenekar vezetője az MTI-nek. A rajongók a régi dalok közül nyilván nagyon várják a '68-at, a Tekerdet és a Revolutiont is.

A Szombathelyről indult Anima első kazettája 1994-ben jelent meg, ezt követte eddig további nyolc album, filmzene, számos remix, a magyar himnusz feldolgozása, amerikai lemez, angliai klubkoncertek, közös munka az Asian Dub Foundationnal, De-Phazzal vagy a Transglobal Undergrounddal. Az alapító Prieger-testvérek közül mára Zsolt maradt, mellette Németh Gergő és Prieger lánya, az énekesnő Fanni tagja jelenleg az együttesnek.

Prieger Zsolt kiemelte, hogy október végén jön ki az Anima Sound System tizedik albuma, tíz szám lesz rajta, a címe is ez lesz: 10. Ennek lesz majd egy remix verziója is 20 címmel; utóbbira a tíz dal animás mixei mellett a tíz felkért alkotó által készített mixek kerülnek. A napokban elkészült a zenekar új klipje a Switch Me On című dalra, amely a Magyarországon élő orosz származású Kostil testvérek munkája.

Mint elmondta, az új lemezt korábbi szokásaiktól eltérően nem klubokban vagy fesztiválokon népszerűsítik majd, hanem novemberben csinálnak egy hazai és környező országokbeli állomásokat is érintő saját turnét nekik szimpatikus előzenekarokkal, illetve "utó dj-kkel". Az Anima egyébként ezen a nyáron Csehországban több helyen is egy színpadon lépett fel Dj Krush japán hip-hop guruval.

"Egyelőre nem tudom megmondani, milyen formátumban jelenik meg az új Anima-album, még az is lehet, hogy a legutóbbi ingyenes letöltések után rendes lemezként adjuk ki, de a többféle formátum a legvalószínűbb. Azt semmiképpen sem szeretnénk, hogy 4000-5000 forintokért árulják a boltokban" - hangsúlyozta a zenész.

Kitért arra, hogy a közönség egyre jobban szereti az Anima Sound System immár több mint fél éve működő (állandó vendégzenészekkel kiegészített) trió felállását. Kifejtette, hogy terveik szerint ez hosszú távú formáció lesz; minden más ötletüket és kísérletezésüket, ami a metál, a hip-hop, a dzsessz vagy a minimál techno körébe tartozik, más nevek alatt fogják megcsinálni. Utóbbiak közé tartozik az újjászületés előtt álló Dubcity Fanatikz, Prieger kitalált továbbá egy Spartacus nevű formációt, ami "egy primitív, hatásvadász, nagyon hangos rockprodukció lesz".

A zenész nagyon sok előadó koncertjére kíváncsi az idei Szigeten; ezek közé tartozik a Primal Scream, Tricky, az 808 State, a Woven Hand és a Muzsikás közös fellépése, de érdekli Lily Allen popénekesnő is és a metálszcénából a Life of Agony, a Faith No More, valamint a Turbonegro.

Prieger Zsolt végül elmondta az MTI-nek, hogy az Anima Sound System egy régebbi, Shalom című dalának remixe felkerült A dolgok állása (State of Play) című hollywoodi film zenealbumára; a mozit az Oscar-díjas Kevin Macdonald rendezte, Ben Affleck és Russell Crowe a két főszereplő.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés