bezár
 

film

2022. 10. 02.
Idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Idén is a budapesti Toldi mozi ad otthont a Szlovén Filmnapoknak Egy hónap múlva, 2022. október 27. és 29. között a magyar közönség három kortárs szlovén alkotást nézhet meg a Toldi moziban. A filmnapokat a Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége szervezi.

A filmek közül először a Portorož Szlovén Filmfesztiválon számos díjat nyert, az egzisztenciális thriller és a fekete komédia elemeit ötvöző Leltár című filmre válthatnak jegyet az érdeklődők. A program további részében látható lesz Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje, a Sanremo, valamint a Szuka, rosszalló kifejezés nőre című alkotás.

prae.hu

Miroslav Mandić írta és rendezte a Sanremót, melynek főszereplői idősek otthonában élnek. Alkalmanként találkoznak, együtt töltik az időt, majd mindig megfeledkeznek arról, hogy már ismerik egymást. Ennek ellenére minden újabb találkozás örömmel tölti el mindkettőjüket. A hazájában az egyik legismertebb rendező filmjeit számos neves nemzetközi filmfesztiválon – Locarno, Chicago, Santa Barbara, München, Szarajevó, Melbourne, Krakkó, Kairó – vetítették, és számos díjat nyertek. A Sanremo Szlovénia 2022-es Oscar-nevezettje.

Tijana Zinajić Szlovén Filmfesztiválon hét díjat nyert munkája, a Szuka, rosszalló kifejezés nőre főszereplője Eva, a huszonéves festőnő, aki dohányzik, iszik, bulizik, időnként drogozik is, mégsem talál ihletet a festéshez. Mikor rájön, hogy változtatnia kell az életmódján, a neten keres segítséget.

Darko Sinko forgatókönyvíró-rendező Leltár című filmjének – melynek San Sebastiánban volt a világpremiere, és a Portorož Szlovén Filmfesztiválon hat díjat nyert – főhőse Boris Robič átlagember, akit egy este megpróbálnak lelőni. A nyomozás során nem derül ki semmi. Nincs sem ellenség, sem gyanúsított. Miután a rendőrség lezárja az ügyet, Boris saját szakállára kezd nyomozni, ami során meglepődve ébred rá, hogy több ember gyűlölheti, mint ahogy azt valaha is feltételezte volna. A magány, a szeretet keresése, a félelem, a paranoia, a kétség, az életről alkotott elképzeléseink relativizálódása képezik a film tematikus magját, ám ezeket a „súlyos” témákat szórakoztató és ironikus hangnemben közelíti meg a Leltár.

Az eseményt a Szlovén Filmközpont, a Budapest Film Zrt. és a Szlovén Köztársaság budapesti nagykövetsége együttműködve szervezi.

Forrás: Szlovén Filmnapok

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
George Miller: Furiosa – Történet a Mad Maxből
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés