bezár
 

zene

2009. 08. 13.
Sziget - Magyar fellépő a csütörtöki programból: Budapest Bár
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ferenczi György személyében újabb énekes mutatkozik be a Budapest Bár koncertjén csütörtökön a Sziget fesztivál A38-wan2 színpadán 19.30-kor; az elmúlt idők bárhangulatát felidéző csapat ősszel megjelenő új albumának dalaiból is játszik.

prae.hu

"Nagyon rendhagyó volt a júniusi élő lemezfelvételes koncertünk, hiszen csaknem négy órát játszottunk. Nyolc-tíz dalt rögzítettünk és ezeket többször is eljátszottuk, ha valamit elrontottunk. A hangulat remek volt, ment a viccelődés, és a közönség is élvezte, ami történt" - mondta Farkas Róbert hegedűs, harmonikás, a Budapest Bár alapítója az MTI-nek.

A lemezfelvétel második része szeptember 9-én lesz, szintén élőben az A38 hajón. A zenekarvezető kifejtette, hogy egy hónap múlva azokat az új dalokat rögzítik, amelyeket a közönség még egyáltalán nem hallhatott tőlük. Hozzátette: ezeket a napokban próbálják össze az énekesekkel és a zenekarral.

A Budapest Bár a cigányzenei hagyományokat állítja a középpontba, de "csavar" rajtuk. A Kistehén Tánczenekarból és a Romano Dromból is ismert Farkas Róbert vezetésével a tavalyelőtti első albumra, a Volume 1-re olyan régi slágereket választottak ki, amelyek annak idején kávéházakban, bárokban, elegáns mulatókban és régi filmekben hangzottak el. A lemez óriási siker lett; szerepel rajta Németh Juci és Kiss Tibor duettje, a Szívemben bomba van, a Karády Katalin által egykor népszerűvé vált dalok (Halálos tavasz, Gyűlölöm a vadvirágos rétet, Ezt a nagy szerelmet), a Hyppolit, a lakáj című filmből ismert Köszönöm, hogy imádott, de a Zerkowitz Béla által jegyzett Az egyiknek sikerül című szám is.

"A Szigeten játszunk néhány új dalt, de a műsor alapvetően a Volume 1 anyagra épül majd. Utóbbi csaknem egy óra hosszú, tehát így is lesz mit előadnunk. Mindkét új énekesünk, Behumi Dóra és Ferenczi György velünk lesz, utóbbinak, a nagyszerű herflis-énekesnek ez lesz a második fellépése a Budapest Bárral, miután júliusban a diósgyőri várban tartott koncerten mutatkozott be" - mondta Farkas Róbert.
Kitért arra, hogy tavaly nagy megtiszteltetés volt fellépniük a Sziget fesztivál keretében rendezett magyar dal napján, még akkor is, ha technikai problémák miatt csak félórás csúszással kezdhették a koncertet.

"Nagyon szeretek fellépni a Szigeten, ráadásul a csütörtöki Budapest Bár-koncert után szombaton a Kistehén Tánczenekarral is lehetőségem lesz zenélni az A38-wan2 sátorban" - tette hozzá. Megjegyezte: tervezi, hogy mások koncertjei közül is megnéz néhányat, de még nem tudja, mit, mert a lemezhez kapcsolódó zenekari próbák szinte minden idejét lekötik.

A Budapest Bár várhatóan októberben megjelenő második albumára felkerülő dalok kevésbé köthetőek az 1920-30-40-es évekhez; az új repertoárban az ,50-es-, 60-as évek bárhangulatát felidéző számok is helyet kaptak, emellett külföldi szerzők művei is. Utóbbira példa Edith Piaf egykori nagy slágere, a Padam Padam, a Kiss Tibor által néhányszor már korábban is énekelt Colorado, Ferenczi György előadásában a Vízesés, vagy Behumi Dóra énekével a Joseph.

"Alapvető változás lesz az első lemezhez képest, hogy a Budapest Bár és az albumhoz kapcsolódó turné még színháziasabb lesz. Még dolgozunk a koreográfián" - mondta erről a hegedűs, harmonikás. A lemezbemutató koncert a Katona József Színházban lesz majd, ősszel és télen országszerte bemutatják az új anyagot.

A Budapest Bár zenekarban Farkas Róberten kívül Farkas Mihály (cimbalom), Ökrös Károly (tangóharmonika, zongora) és Farkas Richárd (bőgő) játszik; énekel Frank, Keleti András, Kiss Tibor, Kollár-Klemencz László, Lovasi András, Németh Juci, Ruttkai Bori, Szűcs Krisztián, Behumi Dóra és Ferenczi György.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bartók György szerzői estje a Fugában
Kritika az Orfeo ed Euridice új felvételéről
Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés