bezár
 

film

2009. 08. 10.
A kutya neve miatt perlik Egyiptomban a Spancserek című filmet
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Feljelentette egy amerikai játékfilm alkotóit Anvar Szadat néhai egyiptomi elnök lánya, a Spancserek (I Love You, Man) című vígjátékban ugyanis az egyik főszereplő az apjáról nevezte el a kutyáját. A per szeptember 1-jén kezdődik – mondta el a felperes ügyvédje.

prae.hu

Rukaíja asz-Szadat azt szeretné, hogy Egyiptomban kobozzák el a film valamennyi kópiáját – közölte Szamír Szabri ügyvéd.
    
A sértőnek talált jelenetben az egyik főszereplő, akit Jason Segel amerikai színész alakít, elmeséli, hogy azért nevezte el a kutyáját Anvar Szadatról, mert az állat szembeszökő hasonlóságot mutat a néhai államfővel. A kutya neve feltűnik a stáblistán is, mint Anvar Szadat, aki önmagát alakítja.
    
A filmet júliusban kezdték vetíteni Egyiptomban, amúgy már eleve a kifogásolt kutyás jelenet nélkül. Internetes portálokról azonban nemrég a szélesebb publikum is értesült a jelenetről, amelyben Anvar Szadatnak nevezik az ebet.
    
Szabri elmondta: a héten panaszt nyújtottak be a film producerei, színészei és az egyiptomi forgalmazó ellen. „Panaszt nyújtottunk be a kommunikációs minisztérium ellen is, amiért engedélyezte a film forgalmazását a néhai Szadat elnök hazájában” - tette hozzá.
    
Szabri és védence amerikai bíróságok elé is kívánja vinni az ügyet.
    
Szadat asszony szerint John Hamburg filmje „sértő” apjára nézve. „A film árt Egyiptomnak és a Közel-Keleten játszott szerepének is”- mondta.
    
A muzulmánok tisztátalan állatnak tartják a kutyát, és valakit kutyának nevezni az egyik legnagyobb sértés a Közel-Keleten.
    
Rukaíja asz-Szadat, aki éberen őrzi apja emlékét, 2008-ban rágalmazás miatt perbe fogta apja elődjének, Gamal Abdel Nasszernek a lányát, aki azzal vádolta meg Szadatot, hogy az Egyesült Államok ügynöke volt.
    
Hoda Abdel Nasszert a bíróság 100 ezer egyiptomi font (több mint 3,4 millió forint) kártérítés megfizetésére ítélte.
    
Anvar Szadatot 1981. október 6-án gyilkolták meg iszlamisták, akik többek között azt vetették a szemére, hogy Egyiptom 1979-ben – az arab országok közül elsőként - békeszerződést írt alá Izraellel.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Luca Guadagnino: Challengers
Jeanne Herry: Az arcuk mindig előttem lesz

Más művészeti ágakról

színház

Egy tökéletes nap Szenteczki Zita rendezésében a Hatszín Teátrumban
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés