bezár
 

art&design

2022. 07. 26.
Szellemek találkoznak a szentendrei IKON-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szellemek találkoznak a szentendrei IKON-ban Nagy szentendrei elődök – Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia – képi motívumait idézi meg legújabb munkáiban Fridvalszki Márk képzőművész. A Szellemek találkozása (Meeting of the Spirits) című kiállítás július 30-án nyílik a Szentendrei Képtár IKON kiállítóterében.

Fridvalszki Márk Berlinben élő és alkotó képzőművész a bécsi iparművészeti egyetemen kezdte tanulmányait, majd 2011-ben ugyanitt, az Akadémián diplomázott, a posztgraduális mesterképzést pedig Lipcsében végezte. 2014 óta a T+U vagyis a Technologie und das Unheimliche, (jelentése közelítő fordításban: Technológia és a Félelmetes Ismeretlen) nevet viselő kiadói projekt és több tudományágat átfogó kollektíva társkezdeményezője és grafikus szerkesztője. A titokzatos elnevezés mögött egy különös „archeo-futurológiai” kortársi attitűd rejlik. Munkáiba beépíti, átdolgozza a ’60-as és 80'-as évek populáris és művészeti formakultúrájának produktumait, miközben a virtuális korszak technikai bázisát használja. Fridvalszki több műfajt, korszakot egybesűrítő időtlen kollázs-technikája egy globálisan olvasható nyelv, ami éppen most Szentendrén a művészet-topográfiai helyére is kerül.

prae.hu

A Szentendrei Képtárban nyíló kiállításon a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményében kiemelt helyet elfoglaló, a tér falain megjelenő Barcsay Jenő, Deim Pál, Gy. Molnár István, Korniss Dezső, Vajda Júlia inspiráló művészi magatartása, már toposszá, ikonikussá vált kozmikus képi motívumai közvetetten idéződnek meg Fridvalszki munkáiban. A művész legutóbb készült festményei, a Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményéből válogatott munkák, és egy, a múzeummal közösen készített szitanyomat sorozat kerül bemutatásra, a Fridvalszki személyes védjegyévé vált murális alkotások és hanginstalláció társaságában.

A PRAE.HU Külföldön Sikeres Magyar Művészek interjúját Fridvalszki Márkkal itt olvasható.

Szellemek találkozása
Fridvalszki Márk kiállításának megnyitója 2022. július 30. szombaton 17:00 órakor lesz, bővebb információ a Facebook eseményben. A vendégeket Prosek Zoltán múzeumigazgató üdvözli majd, a kiállítást pedig Szabó Bálint zenész, interdiszciplináris kutató nyitja meg, Hock Ernő jazz zenész közreműködésével. A kiállítás 2022. július 31. – szeptember 18., csütörtöktől vasárnapig 10-18 óra között látogatható. A kiállítás kurátora Muladi Brigitta.
Helyszín: IKON • Szentendrei Képtár, Fő tér 2-5.

Négyzetes kép: Fridvalszki Márk – Forward and Up!, 2021, quache, vászon, 180 x 180 cm © Fotó: Ludger Paffrath

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban
A Budapesti Fotófesztivál Női fókusz című kiállításáról
art&design

Keresztes Zoltán privát ikonjai mellé

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés