bezár
 

zene

2009. 08. 09.
Szikince fesztivál négy szlovákiai faluban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Esztergomtól húsz kilométerre, a szlovákiai Szikince-patak völgyében rendez fesztivált augusztus 22-én a Párkány és Vidéke Kulturális Társulás és az Eurohíd Alapítvány.

prae.hu

A rendezvény neves vendégei a Besh O Drom zenekar, Berecz András énekes és mesemondó, a Sebő együttes, a Pressburger Klezmer Band, a Hollóének Hungarica valamint jeles zenekarok, mint a Club Era, az In Diretta, a Jóvilágvan, vagy az eredeti New Orleans-i bulest játszó Roots együttes - közölték a szervezők az MTI-vel.
    
A Szikince-patak völgyének négy településén (Kéménd-Iszomfalva, Garampáld, Kisgyarmat, Zalaba), a civilizációtól érintetlen tájban rendezett programok látogatása ingyenes, a falvak között kisvonatok közlekednek, így mindenhová eljuthatnak az érdeklődők.
    
A környék néprajzi sajátossága a kurtaszoknyás viselet, ebből is kapnak ízelítőt a látogatók, mert a helyi folklórcsoportok és hagyományőrzők is bemutatkoznak az egyes helyszíneken. Lesz zenei, folklór, bábos, színházi és irodalmi színpad, továbbá haditorna-bemutatók és kézműves foglalkozások. A részletes program a www.eurohidalapitvany.hu oldalon érhető el.
    
A "kurtaszoknyás" falvakban az asszonyok rövid szoknyában járnak, ezt a hagyomány szerint a török időkben az esztergomi bég rendelte el, mert látni akarta a menyecskék lábát. Parancsára megkurtították a szoknyát, de derekát - a mai divathoz hasonlóan - csípő alá engedték, és hozzá hosszú, piros csizmát húztak, így jártak túl a bég eszén.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés