bezár
 

színház

2022. 06. 21.
A 22. Körös-völgyi Sokadalommal indul a Gyulai Várszínház évada pénteken
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A 22. Körös-völgyi Sokadalommal indul a Gyulai Várszínház évada pénteken A péntektől vasárnapig tartó 22. Körös-völgyi Sokadalommal veszi kezdetét a Gyulai Várszínház augusztus 17-ig tartó 59. évada - hangzott el a fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján kedden a gyulai vár tövében.

Görgényi Ernő (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte, hogy a népi kultúrát középpontba állító fesztivált a millenniumi kormánybiztosi hivatal kezdeményezésére hívták életre 23 éve az ország több pontján, ám ismeretei szerint mostanra csak a gyulai maradt fenn az eredeti formában.

Szkéné színház

Pál Miklósné, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület elnöke szerint ennek az az oka, hogy a sokadalom letisztult értékeket közvetít, amelyekhez érzelmileg is kötődnek a látogatók, az összetartozás érzését nyújtja, és értékközpontú kikapcsolódási lehetőséget ad minden korosztálynak. A programokról szólva Kocsis Klára, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület titkára kifejtette, hogy az Alföld kilenc népművészeti egyesületének több mint száz alkotója népi kismesterség-bemutatóval, régimódi játszóházzal, népi játékokkal és vásárral várja az érdeklődőket.  Idén a fő téma a faművesség lesz, bemutatják a fafaragók által használt fafajtákat, és élőben faragnak egy kopjafát. A Fa-mese-játék sátorban élőszavas mesemondással várják a legkisebbeket.

Egy sátorban berendezik az Ünnepi alkalmak népi textíliái című kiállítást, amelybe "belecsempészik" a Békés megyei szűcshímzést is, ez ugyanis tavaly ősszel bekerült a szellemi kulturális örökség nemzeti jegyzékébe. Farkas Lilla, a Békés Megyei Néptáncosok Szövetsége Közhasznú Egyesület elnöke a színpadi programokról szólva elmondta: 13 Békés megyei együttes és négy zenekar lép majd fel. Pénteken a XV. Országos Gyermektánc Fesztivál résztvevőié a főszerep; szombaton a XXV. Békés Megyei Táncosok Találkozóját rendezik meg; vasárnap a Kispipa Zenekar ad koncertet, és a Balassi Táncegyüttes senior csoportja lép fel. 
 
A Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva egy amatőrökből álló orosházi tánccsoport táncjáték formájában dolgozza fel a János vitézt, és megemlékeznek a táncházmozgalom alapításának 50. évfordulójáról is. A Körös-völgyi sokadalom hagyományosan a gyulai várszínházi évad nyitánya is. Mint Elek Tibor igazgató elmondta, a Petőfi 200 emlékévhez kapcsolódva vasárnap mutatják be A helység kalapácsa című előadást Vidnyánszky Attila rendezésében, de Banner Zoltán Petőfi a hídon című előadói estje is az emlékév része lesz. A népi kultúrához több előadással is kapcsolódnak: népzenészek és néptáncosok is fellépnek több produkcióban, például Vecsei H. Miklós Ifjú barbárok című darabjában, vagy az Erdélyi héten a Boldog nyárfalevél és az Ördöngölő Messiás című előadásokban.
 
Elek Tibor hozzátette, hogy a Halmos Béla Népzenei és Világzenei Fesztiválon Pál István Szalonna és Bandája a Jantyik testvérekkel közösen ad koncertet Halmos 75 címmel, amellyel ugyancsak megemlékeznek a táncházmozgalom megalapításáról.
 
A fesztivál részletes műsoráról a www.korosvolgyisokadalom.hu, a Várszínház bemutatóiról a www.gyulaivarszinhaz.hu oldalon találhatnak részleteket az érdeklődők.

Kép forrása: https://www.facebook.com/gyulaivarszinhaz/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
avagy A spacio-temporalitás liminalitásának reprezentációja David Greig Prudenciájának Kovács D. Dániel által teremtett színpadi víziójában...
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
Karácsonyozzatok velünk, vagy ússzatok haza az Örkény Stúdióban

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Platon Karataev: Napkötöző
Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés