bezár
 

art&design

2009. 08. 06.
Több mint hatszáz alkotás érkezett a Vásárhelyi Őszi Tárlatra
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Több mint hatszáz alkotás érkezett az 56. Vásárhelyi Őszi Tárlatra, ezek közül választja ki a tíztagú zsűri azt a kétszázat, amelyet október 4-től láthat a nagyközönség az Alföldi Galériában nyíló kiállításon.

prae.hu

Nagy Imre zsűrielnök, a Tornyai-múzeum igazgatója szerdán a helyszínen elmondta: az összesen 625 alkotás 256 művésztől érkezett, összesen 335 festmény, 151 grafika, 126 kisplasztika, érem, szobor és 13 egyéb, többnyire tűzzománc- vagy kollázstechnikával készült alkotás.
    
Mint kifejtette, a zsűri valamennyi alkotást egyenként értékel, majd többségi szavazással döntenek. Arról, hogy a tárlat fődíját, a Tornyai-plakettet ki veheti át október első vasárnapján, már a teljes anyag ismeretében, csütörtökön határoz a zsűri.
    
Pogány Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora kifejtette, hogy a Vásárhelyi Őszi Tárlatot egyedülálló módon több mint ötven éve minden esztendőben megrendezik. Hozzátette: sehol máshol nincs arra példa, hogy 1954 óta folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét, és Európában is csak néhány hasonló kiállítás akad.
    
A tárlat abban is egyedülálló, hogy ma már szinte az egyetlen olyan seregszemle, ahol a mind a három képzőművészeti ág - a festészet, a grafika és a szobrászat - művelői megmérethetik magukat - fogalmazott a szakember.
    
A kurátor elmondása szerint míg évtizedekkel ezelőtt a realista stílusirányzat volt jellemző a bemutatott festményekre, ma már nem lehet ilyen stílusbeli kötöttségről beszélni. Sőt, mivel a fiatalok körében egyre inkább a hiperrealizmus a népszerű, a zsűrizés során igyekeznek "simogatva bánni" az avantgarde művekkel - jegyezte meg Pogány Gábor.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
A Present Eye Looking to the Past című kiállításról
art&design

Mátrai Erik AIR című kiállításáról
Lugosi LUGO László utánkövetése – elhangzott az emléktábla avatásán

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés