bezár
 

irodalom

2022. 05. 10.
Kihallgatni egy erdőt: Korpa Tamás verseiről szervez szimpóziumot a FISZ
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Kihallgatni egy erdőt: Korpa Tamás verseiről szervez szimpóziumot a FISZ „Kihallgatni egy erdőt” elnevezéssel szervez túrával egybekötött versszimpóziumot a Fiatal Írók Szövetsége a szlovákiai Szádelőben Korpa Tamás A lombhullásról egy júliusi tölggyel című verskötetéről május 29-én.

Túrával egybekötött szimpóziumot szervez Korpa Tamás A lombhullásról egy júliusi tölggyel című verskötetéről a Fiatal Írók Szövetsége a kötet szövegeihez sok szálon kötődő helyszínen, a Szádelői völgyben. Az érdeklődőket 11 órára várják a völgy előtti parkolóba, ahonnan közös séta vezet fel a Zádielska chata hegyi vendéglőbe. A kötetről referáló előadásokat követően fennsíktúrával, majd pecsételőhely-avatással folytatódik a program. A szimpózium előadói Balajthy Ágnes, Kolozsi Blanka és Konkoly Dániel lesznek.

prae.hu

Retorika és botanika násza, egymásba mosódó, málló, sarjadzó létezők: csak egy különös klimatikájú terepen – a költészetén – megtermő világ. A lombhullásról egy júliusi tölggyel versbeszélője – a tájköltészet hagyományait is gyökeresen újraírva – olyan versnyelvet működtet, amely az egymást átjáró és egymással mellérendelt viszonyban lévő emberi és természeti minőségek párbeszédét teszi valamiképpen hallhatóvá, nyelvileg leírhatóvá.

A kötet és annak recepciója folyamatosan „küzd” a verseket ihlető és a szimpózium otthonául is szolgáló Szádelői völggyel, annak „árnyékával”, vagyis azzal a tapasztalattal, hogy a szövegek megidézik, hivatkoznak a szurdokvölgy természeti objektumaira, élőlényeire, miközben el is beszélnek mellettük, ki is kerülik őket.

A FISZ 2016 óta futó szimpózium-sorozatának különössége abban áll, hogy a művekről referáló előadások és a szerzőkkel történő beszélgetések a műveket ihlető rendhagyó, speciális helyszíneken kerülnek megrendezésre. Az inspirációt nyújtó, átlelkesítő hely ilyetén újralelkesítéseként. Korábban például Lanczkor Gábor Ság-verseiről a beszakadt vulkánkúpban, Győrffy Ákos A hegyi füzet című művéről a kisinóci turistaházban, Kovács András Ferenc teátrumi verseiről a marosvásárhelyi színházban, Térey János Zártkert című verséről Vámospércsen értekeztünk.

A facebook-esemény linkjét itt találják.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Platon Karataev: Napkötöző
Az Elérhetetlen című kötet bemutatójáról


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés