bezár
 

zene

2009. 08. 05.
Fekete Zaj fesztivál Mátrafüreden
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A legendás brit gothic rock banda, a New Model Army frontembere, Justin Sullivan is fellép a háromnapos Fekete Zaj fesztiválon, amely csütörtökön kezdődik a mátrafüredi Sástó partján; a rendezvény másik kiemelt fellépője a VHK tagjaiból idén alakult Vágtázó Életerő zenekar.

prae.hu

A dark, a gothic rock, a metál, a stoner, a folk és a wave zenét előtérbe helyező Fekete Zaj fesztiválon koncertet ad még többek között a Romániából érkező Negura Bunget, a The Moon and the Nightspirit, az Isten Háta Mögött, a Land of Charon, a Nulladik Változat, és a Pornography, amely a The Cure tribute-zenekara - közölte a szervező Negative Art az MTI-vel.
   
A fesztivál zárónapján, szombaton ad akusztikus koncertet Justin Sullivan, a New Model Army frontembere, a zenekar egy másik tagja, Dean White kíséretében. Ők ketten legutóbb tavaly novemberben jártak Magyarországon, amikor a New Model Army a Ráday Music Pubban adott koncertet.
    
A New Model Army 1980-ban alakult az észak-angliai Bradfordban; a zenekar történetében egy ember, Justin Sullivan gitáros-énekes jelenti a folytonosságot, az alapító tagok közül ma már csak ő tagja a bandának. A munkásosztály hagyományos értékrendje végigkísérte pályafutásukat, ma is ott bujkál a New Model Army lemezein. "Gyúlékony" szövegeiket soha nem áldozták fel az üzleti siker oltárán.
    
A sikert a második album, a No Rest For the Wicked hozta meg számukra. A minőségi albumok ezután rendszeresen érkeztek, közülük is kiemelkedett a Ghost of Cain (1986). Több éves kihagyás után a Strange Brotherhooddal 1998-ban ott folytatták, ahol korábban; idén ősszel várható a legújabb album, Today Is A Good Day címmel.
    
Justin Sullivan szóló előadóként is aktív: 2003-ban adta ki első saját albumát Navigating by the Stars címmel. Ez a lemez távol áll a New Model Army irányvonalától, inkább merengő hangulatú.
    
Pénteken lép fel Mátrafüreden az egykori legendás és világszerte ismert etno-punk csapat, a Vágtázó Halottkémek (VHK) tagjaiból alakult Vágtázó Életerő, amely az idei nyári fesztiválok közül egyedül a Fekete Zajon szerepel. Az együttes idén áprilisban őrületes koncerttel tért vissza a fővárosi Petőfi Csarnokban. Grandpierre Atilla énekes akkor az MTI-nek azt mondta, azért zenélnek, hogy megmutassák, milyen is az élet valójában.
   
 "A túlvilág és a földi világ összefügg egymással, szerves egységet képez, ami a mindenség. A Vágtázó Életerővel azt akarjuk elérni, amit korábban a VHK-val: kitárni az életben rejlő sorsszerűséget, ezt a felfedezetlen, lappangó titkot, a világegyetemben rejlő varázserőt" - fogalmazott Grandpierre Atilla.
    
A Vágtázó Halottkémek 1975-ben alakult Budapesten, Grandpierre Atilla baráti társaságából. A VHK addig soha nem látott és hallott, ősi zeneértelmezésen nyugvó ösztönös zenét játszott, amit a csillagászként is ismertté váló Grandpierre sámánisztikus éneke kísért. A rendszerváltásig a zenekar szinte folyamatosan be volt tiltva, bár nem politizáltak. 1987-től rendszeresen felléptek Nyugat-Európában, többek között a Henry Rollins Banddel is, az amerikai Dead Kennedys alapítója, Jello Biafra pedig Amerikában jelentette meg lemezeiket. A VHK-nak 1988 és 1999 között összesen hét albuma jelent meg.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Händel: Alcina. Marc Minkowski felvétele
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Lichter Péter: Frankenstein eksztázisa – A found footage filmek és videóesszék formavilága
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés