bezár
 

zene

2022. 05. 04.
Az Anima Musicae Kamarazenekar a BMC-ben
Emlékezés a 130 éve született Arthur Honeggerre
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Az Anima Musicae Kamarazenekar a BMC-ben Arthur Honegger, a gazdag fantáziával megáldott svájci-francia zeneszerző idén lenne 130 éves. Fiatalkorában kedvelte Bach zenéjét, a mesternek leginkább kantátái és koráljai voltak Honeggerre nagy hatással. A későbbiekben Beethoven és Wagner zenéjét is tanulmányozta, de nem hagyta figyelmen kívül a modern szerzők, Debussy, Stravinsky és Prokofjev munkásságát sem. A május 20-i koncerten – a Budapest Music Centerben – Kiss Péter zongoraművész az Anima Musicae Kamarazenekarral közreműködve emlékezik a sokoldalú zeneszerzőre – közölték a szervezők a prae.hu művészeti portállal.

Honegger stílusát a legtöbben eklektikusnak tartják, műveiben dzsesszes hatásokra, neoklasszikus elemekre és a modern 20. századi klasszikus zene ismertetőjegyeire figyelhetünk fel. Ugyanakkor az is kétségtelen, hogy a 20. század egyik legszemélyesebb hangú zeneszerzője. Munkájának fő jellemzője a különböző stílusok összeegyeztetésére irányuló törekvés. Rendkívül gazdag fantáziával megáldott, mégis inkább illusztratív és dramatikus, mint lírikus lángelme.  Az esemény a népszerű Intrada című művel kezdődik, mely rövidsége ellenére a modern trombita teljes hangterjedelmét, széles dinamikai és karakterkészletét felvonultatja.

prae.hu

A kortárs Sosztakovics és Lutoskawski művei után Honegger vonósokra írt 2. szimfóniája zárja az estet, amely egyik legfontosabb alkotása. A szerző a  modern ember ellenszegülését akarta jelképezni benne a barbárság, butaság, szenvedés, gépiesség és a bürokrácia áradata ellen, ami már régóta ostromolja a világot. Ez a szimfónia egy dráma, amely, ha úgy tetszik, a boldogtalanság, a boldogság és az ember között játszódik. Örök témák megújított hangzásban.

Kiss Péter, aki jelenleg a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem oktatója, egészen korán, 9 évesen kezdett el zongorázni. Koncertjeivel szinte az egész világot bejárta, Európa 13 országában, az Egyesült Államokban, illetve Indiában adott koncerteket. Olyan művészekkel dolgozott együtt, mint Baráti Kristóf, Szabadi Vilmos, Sass Sylvia, Alpaslan Ertüngealp, Vajda Gergely, Varga István, Eötvös Péter, Jonathan Cohen, Nagy Péter és Klenyán Csaba. Meghatározó tagja a Csalog Gábor vezette, mindenekelőtt Kurtág György műveire összpontosító Ludium együttesnek, valamint a 2010-ben életre hívott Trio Inception egyik alapítója.

A Revolution! bérlet 4. előadása a Budapest Music Center Koncerttermében (1093 Budapest, Mátyás utca 8.) kerül megrendezésre 2022. május 20-án 19:00–21:00 között. Közreműködik zongorán Kiss Péter és az Anima Musicae Kamarazenekar. További információ a BMC honlapján található.

Négyzetes kép a leadben: Wagner Sara, Kiss Péter Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Platon Karataev: Napkötöző – négy szám
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés