bezár
 

irodalom

2009. 08. 04.
Könyv jelent meg a comisói repülőtér történetéről
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Giancarlo Francione olasz szerző Sasok Iblei felett - A comisói repülőtér története a kezdetektől 1943. július 10-ig című könyvét mutatták be hétfőn a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban (HM HIM) Budapesten.

prae.hu

 A könyv a Vittoria közelében fekvő comisói repülőtér második világháború alatti történetét beszéli el, emléket állítva az ott szolgáló olasz pilótáknak - közölte az intézmény az MTI-vel a vittoriai Magyar-Olasz Hadtörténeti Múzeummal közösen szervezett könyvbemutató napján.
    
A katonai repülőtér terve 1927-ben konkretizálódott: az olasz hadvezetés Szicília szigetének legdélibb részét találta megfelelőnek, hogy ellenőrzés alatt tartsa a Földközi-tenger középső medencéjét, Észak-Afrikát, és a Comisótól 90 kilométer távolságra fekvő máltai brit légibázist. A comisói katonai repülőteret 1937 augusztusában Benito Mussolini miniszterelnök avatta fel, nevét Vincenzo Maglioccóról, az olasz légierő egyik tábornokáról kapta. A repteret 1943 júliusában lebombázták, majd amerikai katonák vették birtokukba, és itt állomásoztak egészen 1945-ig.     
    
A kötet szerzője, Giancarlo Francione foglalkozását tekintve banktisztviselő, a modellezés és a hadtörténelem elkötelezett híve, az olasz-magyar kapcsolatok ápolója, erősítője. A vittoriai Olasz-Magyar Történeti Múzeum kialakítását követően az intézmény rendelkezésére bocsátotta saját első világháborús gyűjteményének jelentős részét, s önként vállalta a múzeum igazgatói feladatait is. 1996-tól 2005-ig a vittoriai múzeum tudományos tanácsának elnöki tisztét látta el.
    
Munkája elismeréseként 2001-ben a Honvédelmi Minisztérium a Honvédelemért kitüntető cím első osztályát adományozta számára. 2003. március 15-én a Vittoria város és magyar testvérvárosa, Mátészalka közötti kapcsolatok fejlesztéséért Mátészalkán Pro Urbe-díjat kapott. 2004-ben a szicíliai magyar kápolnáról készített, La Cappella Ungherese címen megjelent könyvéért a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum Arany Emlékéremmel tüntette ki - olvasható a közleményben.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Élő Csenge Enikő Apám országa című kötetének bemutatója
Kovács Dominik és Kovács Viktor Lesz majd minden című regényéről

Más művészeti ágakról

Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés