bezár
 

irodalom

2009. 08. 04.
Vándorkiállítás Romániában Ignácz Rózsa emlékére
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Vándorkiállítás nyílt Kézdivásárhelyen a száz évvel ezelőtt született Ignácz Rózsa magyar író, műfordító és színművész emlékére.

prae.hu

A székelyföldi város művelődési házában látható, korabeli bútorokkal berendezett kiállításon kézbe vehetők az író könyveinek régi és újabb kiadásai.
    
Szebeni Zsuzsa, az Országos Színháztörténeti Múzeum határon túli referense, a vándorkiállítás kurátora méltatta Ignácz Rózsa életútját a hétvégi megnyitón - írja hétfői számában a Krónika című erdélyi napilap.
    
A szakember szerint bár Titánia szerepében aratott színpadi sikereket, az általa megismert Ignácz Rózsa mégis igazi Puck, átváltozóművész volt. Sokoldalú volt, hiszen író, színész, újságíró, meseíró, mesegyűjtő, a francia és román nyelv elsőrangú műfordítója, drámaíró, bábszínházi és rádiójáték-szerző egyaránt volt Ignácz Rózsa - mondta Szebeni Zsuzsa.
    
A kiállítást az Ignácz Rózsa centenáriumi emlékév keretében szervezték. Célja, hogy felhívja a figyelmet egy méltatlanul elfeledett életműre. A tárlat augusztus 25-ig látogatható Kézdivásárhelyen, majd Ignácz Rózsa szülővárosában, Kovásznán át Kolozsvárra, Budapestre, Sümegre és Bukarestbe szállítják az anyagot.
    
Ignácz Rózsa 1931-ben végzett a színiakadémián Budapesten. 1931–1939 között a budapesti Nemzeti Színház tagja volt, 1939–1940-ben a budapesti Színházi Magazin párizsi tudósítójaként dolgozott.
    
Könyvei a moldvai, a bukovinai, az erdélyi magyarság történelmi viszontagságairól, és a magyar színháztörténet nagy alakjairól szólnak. 1943-ban a Petőfi Társaság tagjai közé választották, 1945-1947 között lektorként dolgozott a Fővárosi Kiadónál, majd a Református Élet című lap szerkesztője lett - olvasható a Krónikában.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét
Bemutatták Charles Bukowski A város legszebb nője című novelláskötetét

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
gyerek

31. Kabóciádé Családi Fesztivál


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés