bezár
 

zene

2009. 08. 03.
Kisha: szlovéniai down tempo Ady-versekkel
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Balkáni íz, down tempo, elektronikus zene, magyar szövegek Ady-versekkel: mindez jól megfér együtt a szlovén Kisha zenekar bemutatkozó lemezén, amely a közelmúltban került a magyarországi boltokba. A csapat énekesnője, Andja Maric mesélt arról az MTI-nek, hogyan is született meg ez a különleges album.

prae.hu

 "Egy zenekari próbán, csak a magam szórakoztatására egyszer elkezdtem magyarul énekelni, és a fiúknak nagyon tetszett, amit hallottak. Nem értették a szöveget, de a hangzásra felfigyeltek és javasolták, próbáljuk az egész albumot magyarul megcsinálni. Korábbi együtteseimben sohasem énekeltem magyarul" - mondta Andja, aki Zágrábban született magyar anyától és hercegovinai horvát apától, 1998-ban harmadik lett a horvátországi szépségkirálynő-választáson és 2003 óta Szlovéniában él.
    
Mint elmondta, korábbi horvát együttesében, a rockos Flare-ben természetesen horvátul énekelt. Megjegyezte: az ő ötlete volt, hogy a Kisha (jelentése szlovénul: eső) most megjelent, A nyár című debütáló albumát ne csak Szlovéniában, hanem Magyarországon, sőt Horvátországban is kiadják. Igaz, a lemezkiadók sokáig nem reagáltak megkereséseire. Ő azonban kitartó volt.
    
"Bár előzőleg voltak kétségeim, a szlovéniai közönségnek nagyon tetszik, hogy magyarul éneklem a dalokat. Sokan kérték, hogy fordítsam le a szövegeket szlovénra és horvátra, és tegyem fel a blogomra. Féltem a magyar közönség reakciójától is, de a júniusi koncertünkön az A38 állóhajón telt ház volt, nagyon jól fogadtak minket, kedvező kritikákat kaptunk" - mesélte Andja Maric.
    
A Kisha dalszövegeinek egy része Andjának a nagyszülőknél töltött gyerekkori nyári magyarországi élményeihez nyúlik vissza. Ezzel kapcsolatban az énekesnő elmondta: gyerek- és tinikorában Horvátországban hallgatta édesanyja Koncz Zsuzsa-, Omega- és LGT-lemezeit.
    
A háromtagú Kisha igazán multikulturális csapat, hiszen a horvát-magyar gyökerű Andja Maric mellett Janez Dovc harmonikás szlovén, a mindenféle elektronikus hangszeren játszó Marco Grabber pedig horvát-olasz. Zenéjük különös elegy: balkáni és folk hatásokkal bíró lounge, down tempo zene. A Kisha lemezén ráadásul két Ady Endre-vers, a Tüzes seb vagyok és A Halál rokona megzenésítése is szerepel.
    
"Zágrábban 1932 óta működik az Ady Endre Magyar Kultúrkör, ami a horvátországi magyar kisebbség ismert intézménye. Ady verseit már nagyon fiatalon olvastam és tetszett, hogy sötét, melankolikus hangulatúak, a végén mégis mindig van valami fény. Gyerekkoromban Debrecen környékén töltöttem a nyaraimat, több mint száz évvel ezelőtt Ady is élt ott" - magyarázta a vonzódást Adyhoz Andja.
    
(Évekkel ezelőtt Cseh Tamás már zenésített meg Ady-verseket a Hangzó Helikon sorozatban, de a Kisha-lemezen szereplő két költemény nem volt közöttük.)
    
Bár a szlovén együttes zenéjének hangzása kicsit emlékeztet Yonderboi down tempós dalaira, Andja még sohasem hallott a népszerű magyar előadóról. "A dalok a próbák során, a különböző hangszerek fokozatos bekapcsolódásával szinte véletlen mixként alakultak ki" - tette hozzá a frontember.
    
A Kisha-album hangmérnöke az ipari és elektronikus zene legendás együttesének, a volt kommunista Jugoszláviában a rendszer ellenségének számító Laibach producere, Iztok Turk, aki a produceri munkába is besegített. Nem mellesleg az egész lemezt Turk stúdiójában vették fel.
    
A Kisha A nyár című albuma (kiadó: EMI) Szlovéniában és Horvátországban szeptemberben jelenik meg. A csapat ősszel Magyarországon a Hangfoglalás rendezvényen lép fel Budapesten és Debrecenben, és minél több klubkoncertet is terveznek.

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Élménybeszámoló a Decolonize Your Mind Society koncertjéről

Más művészeti ágakról

színház

A MáSzínház KÖT-EL-ÉK – „Okos lány, túlteszi magát rajta!” előadásáról
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés