bezár
 

zene

2022. 04. 12.
Nubya Garcia dzsessz szaxofonos koncertje a Müpában
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nubya Garcia dzsessz szaxofonos koncertje a Müpában Nubya Garcia ad koncertet április 19-én a Müpa Fesztivál Színházában. Az afrikai gyökerekkel rendelkező brit szaxofonos sztár zenéje a modern dzsessz elemeit és elektronikus hatásokat elegyít.   

A nagy múltú DownBeat magazin a 2020-as évek meghatározó művészei közé válogatta, debütáló EP-jének valamennyi vinyl példánya egyetlen nap alatt kelt el, és Iggy Pop is jó szívvel ajánlotta mindazoknak, akik szerint napjainkban nem születnek olyan jó zenék, mint régen. Londonban klubkoncertek, underground tehetségkutatók, online rádiók és független kiadók támogatják a feltörekvő brit dzsessztehetségeket.

prae.hu

A kilencvenes évek elején alapított Tomorrow's Warriors tehetséggondozó ügynökségnél indította el azóta szárnyaló karrierjét az akkor még mindössze tizenhét esztendős Nubya Garcia. A camdeni születésű művészt eleinte a klasszikus zene foglalkoztatta, első hangszere a hegedű volt. Tízévesen próbálta ki a szaxofont, a Camden Jazz Bandben és a Royal Academy of Music junior dzsesszprogramjában eltöltött évei pedig megalapozták későbbi sikereit. Innen egyenes út vezetett a Berklee College of Music-ra, majd a Trinity Laban Conservatoire of Music and Dance dzsesszelőadó szakára. Bár egyéni hangjára igen hamar rátalált, Garciának számos példaképe van, köztük Sonny Rollins, Dexter Gordon és Miles Davis, de hatással volt rá rézfúvós nevelőapja hangszerarzenálja és édesanyja reggae-től a latin és a klasszikus zenén át a soulig terjedő lemezgyűjteménye is. Játszott a kizárólag női előadókból álló Nérijában és a Maisha afrodzsessz szextettben, dolgozott Makaya McCravennel, Shabaka Hutchingsszal, Moses Boyddal, Congo Nattyvel, az Ezra Collective-vel és a Theon Cross Trióval is.

Bemutatkozó EP-je, a Nubya's 5ive a könnyedebb műfajokat kedvelők és a szakmai képviselői között egyaránt népszerű lett, második középlemeze, a 2018-as When We Are az elektronika és az élő dzsessz kapcsolatával kísérletező anyag. Zenei önarcképnek is beillő első szólóalbuma, a Source 2020-ben jelent meg, a Rolling Stone magazin a hónap albumaként jegyezte, és a New York Times is elismerő szavakkal illette. Fellépett a Royal Albert Hallban, turnéi keretében eljutott Latin-Amerika, Ázsia, Európa számos országába, akárcsak az Egyesült Államokba és Ausztráliába.

A kép forrása: https://thevinylfactory.com/

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Világsztárok a Budapest Jazz Clubban: Oz Noy Trio
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
Nils Frahm: Day
A 180-as Csoport című kötet bemutatója

Más művészeti ágakról

irodalom

Hajdu Levente volt a Kötetlenül sorozat vendége
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés