bezár
 

színház

2022. 04. 03.
Brazil felolvasószínházi est a Bethlen Téri Színházban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Brazil felolvasószínházi est a Bethlen Téri Színházban A brazil színház felfedezése címmel tart felolvasószínházi esteket a budapesti Brazil Nagykövetség április 4-én és 5-én a Bethlen Téri Színházban. Az esemény a Brazília függetlenségének 200. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségsorozat része, és célja, hogy a brazil színházat bemutassa a magyar közönségnek, magyar művészek közreműködésével.

A brazil színház felfedezése/ Decobrindo o teatro Brasileiro című projekt keretében, felolvasószínház formájában a kortárs brazil dramaturgia három reprezentatív színdarabját mutatják be, amelyeket Bense Mónika műfordító, többek között Clarice Lispector A Csillag órája című regényének fordítója, ültetett át magyar nyelvre - áll a Brazil Nagykövetség MTI-hez eljuttatott közleményében.

Szkéné színház

Mint kiemelik, a darabok színpadi feldolgozása Enyedi Éva munkája, a felolvasószínházi előadásokat a mai magyar színjátszás jelentős szakemberei tolmácsolják a közönség felé.

Április 4-én, hétfőn Silvia Gomez Öt perccel vihar előtt az ég/ O Céu Cinco Minutos Antes da Tempestade című darabját mutatják be. A szerzőt széles körben a kortárs brazil dramaturgia egyik legeredetibb hangjának tartják, a Sao Paulo-i Művészeti Kritikusok Szövetsége (APCA) és az Aplauso Brasil szakmai díjait is megkapta. A darabot Keszég László rendezésében, Földeáki Nóra, Enyedi Éva és Keszég László előadásában tekinthetik meg a nézők.

Április 5-én, kedden két darabot mutatnak be, mindkettő a Forte Társulat alapítója, Horváth Csaba rendezésében. Newton Moreno Ocsmányság/ Agreste című színműve 2004-ben elnyerte a Shell színházi díjat és a kritikusok díját is, a szerzőt az elmúlt 20 év egyik legjelentősebb brazil színházi szerzőjévé avatta. A színdarabot Földeáki Nóra és Enyedi Éva olvassa fel.

Az est második részében Plínio Marcos Két elveszett ember egy mocskos éjszakában/ Dois Perdidos Numa Noite Suja című színdarabját ismerheti meg a közönség. Plínio Marcos 1966-os műve a modern brazil dramaturgia egyik mérföldkövévé vált, és azóta is gyakran színre viszik, emellett filmváltozat is készült belőle. A Két elveszett ember egy mocskos éjszakában Fehér László és Pallag Márton előadásában látható.

Az előadások előtt Aimar Labaki brazil rendező, dramaturg, forgatókönyvíró, fordító és színikritikus, a brazil színházi élet egyik központi alakja az 1980-as évektől, portugál nyelvű rövid ismertetőt tart a brazil színházról, magyar tolmácsolással. A felolvasás után a meghívott szakértő a közönséggel is beszélget, Urbán Bálint, az ELTE BTK Portugál Nyelvi és Irodalmi tanszéke tanárának moderálásával.

A felolvasószínház mindkét előadásnapon 19 órakor kezdődik. Bővebb tájékoztatás a Bethlen Téri Színház honlapján és a Facebookon.

A négyzetes kép forrása: Bethlen Téri Színház facebook oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Hodászi Ádám: Kikönnyítve című drámája az Apertúra Bázison
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
A Corvina Kiadó Plautus: Hét komédia című kötetéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Gimesi Dóra: Amikor mesélni kezdtek a fák
Bartók György szerzői estje a Fugában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés