bezár
 

színház

2022. 03. 28.
Átadták az idei Hevesi Sándor-díjakat
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Átadták az idei Hevesi Sándor-díjakat A díjazottak Ágh Márton díszlet-, jelmez- és látványtervező, Molnár Levente operaénekes, valamint Tapasztó Ernő kultúraközvetítő, az Aradi Kamaraszínház társulatának tagja, színész, rendező, igazgató.

A színházi világnapot a Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) közgyűlésének határozata alapján 1962 óta tartják meg március 27-én, annak emlékére, hogy 1957-ben ezen a napon volt a Párizsban működő Nemzetek Színházának évadnyitója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a színházművészet – és tágabb értelemben a kultúra – fontosságára, tisztelegjen a színészek, a színházi dolgozók előtt, kérje a közönség szeretetét és támogatását.

Szkéné színház

A színházi világnap alkalmából ítélik oda évente a Hevesi Sándor-díjat. A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja által alapított elismerést minden évben három olyan művész, kultúraközvetítő kapja, aki sokat tett a magyar nyelvű színházi kultúra nemzetközi elismertetéséért. A színházak és színházi szervezetek által javasoltak közül az Emberi Erőforrások Minisztériuma és az ITI Magyar Központja képviselőiből álló kuratórium dönti el, hogy az adott évben kik részesülnek az elismerésben.

Ágh Márton Jászai Mari-díjas magyar jelmez-, díszlet- és látványtervező.  1991–1996 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult látvány-, díszlet- és jelmezszakon. Már a főiskolai éveiben részese volt a TÁP Színház és Vajdai Vilmos első előadásainak a Tilos az Á-ban.  A diploma megszerzése után főleg vidéken, elsősorban Kaposváron és Pécsett dolgozott, nyolc év alatt közel ötven klasszikusnak mondható színházi bemutató díszletterveit készítette el. 2000-ben találkozott Schilling Árpáddal, ettől kezdve állandó díszlettervezője lett a Krétakör Színháznak, majd a Krétakör Produkciónak. Itt dolgozott együtt először Mundruczó Kornéllal, akinek közeli munkatársa lett, követte az általa megalakított Proton Színházhoz. Állandó tagja a Proton Produkciónak, ahol a díszlettervezés mellett jelmeztervezéssel is foglalkozik. 2015-ben a Katona József Színházban bemutatott Faust I. és Faust II., 2016-ban pedig a Proton színházbeli Látszatélet díszleteiért megkapta a színikritikusok díját. Színházi munkája mellett mindvégig dolgozott a filmgyártásban is: számos kisfilm és tévéjáték díszlet- és látványtervezését végezte. A filmkészítésben ugyancsak állandó partnere Mundruczó Kornélnak. Az ő látványtervei alapján készült a Drakulics elvtárs, a Tegnap és Természetes fény, ez utóbbinak jelmeztervezője is volt. E magyar filmdrámában végzett munkáját 2021-ben az Európai Filmakadémia a legjobb európai látványtervező díjjal ismerte el.

Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas magyar operaénekes, bariton.  Az érettségi után, 18 évesen debütált az aradi Nemzeti Színházban, 21 évesen pedig Budapesten, a Magyar Állami Operaházban játszott főszerepeket. Nemzetközi bemutatkozására 2007-ben a Cardiffi Énekversenyen került sor, ahol döntősként Carlo Rizzi vezényletével mutatkozott be. Egy évvel később már a londoni Covent Gardenben énekelt, 2009-tól, öt éven át pedig a müncheni Bayerische Staatsoper társulatának egyik vezető baritonja volt. Az elmúlt években Berlinben, Bécsben, Bordeaux-ban, Münchenben, Londonban, Tokióban és Madridban is fellépett, dolgozott például Juan Diego Florez-szel és Rost Andreával, valamint Marco Armiliato, Ascher Fisch, Zubin Mehta és Kent Nagano világhírű karmesterekkel.

Tapasztó Ernő az Aradi Kamaraszínház alapító igazgatója, rendezője. Számos jelentős nemzetközi színházi fesztiválon mutatták be rendezéseit. Vezetésével az Aradi Kamaraszínház közel hatvan díjat nyert magyar és külföldi színházi fesztiválokon. Az aradi színész-rendezőt a Szegedi Pinceszínház jelölte a díjra. Az aradi és szegedi társulat által létrehozott Szeged–Arad Színháztengely határon átívelő művészeti társulás néhány éves munkája alatt több izgalmas koprodukcióval állt a közönség elé, kiérdemelve a szakma figyelmét is.

Négyzetes kép a leadben: Hevesi Sándor Wikipédia-szócikk

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
színház

Forgách András A játékos és a többiek című drámakötetének bemutatója
Bűn és bűnhődés az Örkény Színházban
színház

Kabóca Bábszínház: Dödölle

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés