bezár
 

színház

2022. 03. 27.
Ötödik alkalommal lesz Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Ötödik alkalommal lesz Nemzetközi Roma Színházi Fesztivál Május 5. és 9. között ötödik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Roma Színházi Fesztivált Budapesten. A Független Színház Magyarország Roma Hősök című programsorozatának középpontjában a család áll, a fesztiválnak az RS9 Színház ad otthont.

 A nemzetközi színházi találkozóra évről évre különböző roma társulatok érkeznek Budapestre olyan előadásokkal, amelyeket a magyar közönség még nem láthatott. A céljuk, hogy minél több történetet osszanak meg, és így megmutathassák a roma színház sokszínű értékeit. Az idei öt produkció – köztük cseh, ír, szlovák és két magyar előadás – családi örökségeink témakörét, valamint a különböző generációk ellentmondásos tapasztalatait járja körbe. A témához kapcsolódva a fesztivál mottója: családok és harcok. A szervezők kiemelték, hogy a programban szereplő színdarabok széles spektrumát mutatják be a hús-vér kapcsolatok viszonyrendszerének, hiszen a család sokszor erőt, védelmet ad a külvilággal szemben, máskor viszont behatárolja lehetőségeinket és árnyékként vetül egész életünkre.

Szkéné színház

A különböző művészeti ágakat – zene, irodalom, előadóművészet – ötvöző fesztiválprogram azokhoz szól, akik azért járnak színházba, hogy új világokat ismerjenek meg, és saját megszokott nézőpontjaikat is megkérdőjelezzék. Ezen az utazáson az idén 15 éves Független Színház Magyarország kalauzolja nézőket. A társulat az évforduló alkalmából a fesztivál nyitónapján bemutatja az európai roma színháztörténet alapkövét, egy digitális roma színházi gyűjteményt.

A Békamesék című punk opera énekelve, fájó humorral fűszerezve mutatja be egy család három generációjának életét, egy béka-metaforán keresztül. A Gyászolt Írország? című előadás, a Traveller Wagon Wheel Company produkciója egy 2015-ös írországi tűzvész elmesélésén keresztül mutatja be, hogy a többségi társadalom és az ír állam hogyan viszonyul a travellerekhez a mai napig. A cseh ARA Art társulat Mama című előadása négy generáció sorsán keresztül tárja a közönség elé, mennyire igazságtalanul nagy terhet rónak a roma nőkre a történelem viszontagságai. A Roma Hősök koncert alkalmával a közönség megtudhatja kiket látnak hősnek a hazai roma zenészek. A koncerten a leghíresebb cigány zenészek műveit mutatják be. A kassai Actor Színház Ingmar Villqist lengyel szerző Helver éjszakája című darabját játssza a fesztiválon. Az előadás Helver és Klára közös estéjét mutatja be az 1930-as évek Európájában, miközben körülöttük polgárháború dúl. Ellentmondásosan szép és titkokkal teli kapcsolatuk az egyetlen kapaszkodó mindkettejük számára. A Boda-Novy Barnabás által írt Czinka Panna - Boszorkánycsárdás című előadás a legendás női cigányprímás életét és bátorságát mutatja be. A romantikus, autentikus zenével kísért darab azt az embert mutatja be, aki évszázadokra meghatározta a magyarországi cigány zenét, és a roma kultúra kiemelkedő alakja lett.

A programokról bővebb információ a Független Színház Magyarország oldalán érhető el.

Négyzetes kép a leadben: Független Színház Magyarország Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Somorjai Réka: BOJZ című drámája a Szkéné Színházban
Wagner kincse 2. – 1. alkalom, Márton László előadása A Nibelung-énekről

Más művészeti ágakról

Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató
art&design

Isabela Muñoz Omega című kiállítása a Mai Manó Házban


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés