bezár
 

zene

2022. 03. 22.
A János-passiót adják elő a Nemzeti Filharmonikusok
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A János-passiót adják elő a Nemzeti Filharmonikusok Johann Sebastian Bach János-passióját adja elő csütörtökön a Nemzeti Énekkar és a Nemzeti Filharmonikus Zenekar a Pesti Vigadóban.

Az esten közreműködik Zemlényi Eszter szoprán, Láng Dorottya alt, Megyesi Zoltán tenor, Hámori Szabolcs bariton és Sebestyén Miklós basszus, vezényel a Nizzai Operaház főzeneigazgatója, a vokális zene elkötelezettjeként ismert Győriványi Ráth György.

prae.hu

Bach a zeneművet János evangéliuma alapján komponálta, bemutatója Lipcsében zajlott le 1724. április 7-én, nagypénteken. Ez volt Bach első éve, amelyet a lipcsei Thomaskirche karnagyaként töltött. A két nagy részre tagolódó mű döntő fontosságú részei az evangélista recitativói, amelyek a történetet elbeszélik. Ezeket tagolják a reflexiókat megfogalmazó áriák, a tömeg reakcióit bemutató kórusok és a tanulságokat összegző korálok. Krisztust önálló szólam, a basszus jeleníti meg. A János-passió tömörebb és drámaibb mű, mint testvére, a Máté-passió. A mű zenéjében nagyon fontosak a hangfestő, illusztratív elemek. A passiók – oly sok más barokk és bécsi klasszikus művel együtt – a historizmus előretörésével fokozatosan lekerültek a modern hangszereken játszó formációk repertoárjáról, újabban azonban egyre több szimfonikus zenekar tűzi ismét műsorra e kompozíciókat.

Négyzetes kép a leadben: Győrer Meisterkurse Facebook-oldala

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
Interjú Wéber Kristóffal a klasszikus művészetekről és a Keringőről
Nils Frahm: Day

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
színház

Interjú Pálffy Tibor színésszel külső-belső tényezőkről, színházi igazságról, és szerepről
art&design

Vetlényi Zsolt FOLYÓÍRÁS című kiállításának kritikai szemléje
Kritika Nagy Gabriella Elviszlek Amerikába című regényéről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés