bezár
 

film

2022. 03. 20.
Szabó István-retrospektív indul a Cinema MOM-ban
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Szabó István-retrospektív indul a Cinema MOM-ban Az Oscar-díjas Szabó István filmjeiből összeállított retrospektív sorozat látható március 24-től egy hétig a Cinema MOM-ban, a digitálisan felújított Mephisto országos újrabemutatása alkalmából. A sorozathoz két kiállítás is kapcsolódik.

Szabó István megkerülhetetlen kortárs alkotó, aki forgatókönyvíróként, opera- és filmrendezőként, főiskolai és egyetemi tanárként, kultúrpolitikai szakemberként egyaránt jelentős életművet hozott létre.

prae.hu

A Szabó István retrospektív sorozatban március 24-én a Mephistót; március 25-én az Apa - Egy hit naplóját; március 26-án a Szerelmesfilmet; március 27-én az Álmodozások korát; március 28-án a Budapesti meséket; március 29-én a Redl ezredest; március 30-án pedig az Édes Emma, drága Böbét tűzik műsorra.

A Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben március 24-től ismét országosan forgalmazza a digitálisan felújított Mephistót. Az alkotás teljes körű digitális felújítása a Nemzeti Filmintézet égisze alatt működő Filmarchívum és Filmlabor együttműködésében valósult meg. Az idén 40 éve bemutatott alkotás a magyar játékfilmek közül elsőként nyerte el a legjobb külföldi filmnek járó Oscar-díjat.

Az évforduló kapcsán a Pannonia Entertainment és a Nemzeti Filmintézet a Filmarchívummal együttműködésben, a Klassz program keretében közös alkotópályázatot hirdetett középiskolásoknak, egyetemistáknak és fiatal művészeknek, hogy a nagyjátékfilmhez kapcsolódó képzőművészeti alkotást hozzanak létre bármilyen műfajban, bármilyen technikával.

A beérkezett pályamunkák között a legkedveltebb műfaj a moziplakát, a digitális grafika, a festmény és a rövid gif animáció volt. A zsűri által kiválasztott, 11 nyertes pályamunkát március 24-től két hónapig tekintheti meg a közönség a Cinema MOM moziban.

A Cinema MOM emeleti szintjén - a MOME-n megvalósuló 3. Posterfest plakátkiállítás részeként - 17 garfikusművész állítja ki munkáit, a tárlat szervezőelve a Mephisto újrabemutatása volt. A tárlaton szereplő művészek: Árendás József, Baráth Ferenc, Csordás Zoltán, Ducki Krzysztof, E. Zsemberi-Szígyártó Miklós, Faniszló Ádám, Gál Krisztián, Gyárfás Gábor, Horkay István, Káldor Kata, Kemény György, Keresztes Dóra, Korolovszky Anna, Molnár Gyula, Sz. Eszteró Anett, Tóth Tamás és Varga Gábor Farkas.

Kép forrása: Filmarchiv.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Sírtunk Cannes-ban az Un Certain Regard izlandi nyitófilmjén
Csáki László: Kék Pelikan
A 74. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

Más művészeti ágakról

Platon Karataev: Napkötöző
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Kertész Edina: A fotográfuslány – könyvbemutató


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés