bezár
 

irodalom

2022. 03. 20.
Verseskötet az orosz támadás árnyékában
Jelena Glazova: Sóvárgás - könyvbemutató a szerzővel, március 26. 19:00, Kis Présház
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Verseskötet az orosz támadás árnyékában Jelena Glazova orosz származású lett költőt, performanszművészt, aki az utóbbi időben háborúellenes performansszal is jelentkezett, az orosz művészeti közeg jelenkori lehetőségeiről, az orosz művészek oroszországi és külföldi érvényesülési esélyeiről, a kortárs orosz művészet közéleti-politikai aspektusairól is faggatjuk.

Milyen nehézségekkel találja szemben magát egy külföldön élő orosz költő, művész egy olyan szituációban, amelyben az Oroszországból gyakorta kényszerűen elvándorló alkotók komoly elutasítással, kiközösítéssel szembesülnek? Ezekre és a Sóvárgás című verseskötet bizarr kortárs orosz világára vonatkozó más kérdésekre keressük a választ egy a Jelena Glazova által a Kis Présház közönsége számára készített hangköltészeti performansszal egybekötve.

prae.hu

Jelena Glazova Sóvárgás című kötete nem mindennapi kérdéseket vet fel: például mit kezdjünk egy, a túl korán elfogyasztott Dosztojevszkij-művek miatt belénk ültetett ortodox megbocsátás-chippel, vagy azzal, ha művészként halálunk után Monet tavában találjuk magunkat, egy alkotók számára fenntartott külön pokolban? Möbius-szalagon futó emberi történelem és a művészet helye benne ‒ mindez a kötet sajátos cybervilágba, a klónok és gynoidok birodalmába ágyazva.

A szerzővel a kötet fordítója, Kis Orsolya beszélget, kitérve az orosz művészeti közeg jelenkori helyzetére és a kortárs orosz művészet közéleti-politikai vonatkozásaira is. A beszélgetés orosz nyelven zajlik, Vass Annamária tolmácsolásával. Az eseményen részt vesz Szemjon Hanyin Lettországban élő, orosz nyelven alkotó költő, műfordító, akinek Lebegve című kötete 2020-ban jelent meg magyarul Kis Orsolya fordításában.

A beszélgetést követően Glazova és Hanyin hangköltészeti performanszot mutat be.

 

Prae Kiadó

 

Jelena Glazova (1979) orosz származású lett költő, hang- és vizuális művész, Rigában él. A kortárs művészet interdiszciplináris és médiumközi területei érdeklik, műveiben szövegeket, képeket és experimentális hangokat kombinál. Sóvárgás című verseskötete eredetileg 2019-ben jelent meg Lettországban.

A bemutatóra március 26-án, szombat 19 órakor kerül sor a Kis Présházban (Budapest XI., Bartók Béla út. 44.).

A Facebook-eseményt itt találhatják.

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Havas Juli Papírbabák, avagy lehet-e két hazád? című kötetének bemutatójáról
Kocsis Gergely és Tallér Edina könyvbemutatója a Margó Fesztiválon
Kemény Lili Nem című kötetéről a miskolci bemutatón Moklovsky Rékával beszélgetett
Mi köze mindehhez Nádas Péternek?

Más művészeti ágakról

[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában
Renaud-Delage: Gru 4
Kritika a Das Rheingold és a Die Walküre előadásairól a Wagner-Napokon
Luke Korem és Simon Verhoeven Milli Vanilli – Az évszázad botránya című filmjeiről


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés