bezár
 

zene

2022. 03. 18.
Nyitány a barokkra címmel rendezik meg az idei karvezető konferenciát
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
Nyitány a barokkra címmel rendezik meg az idei karvezető konferenciát Nyitány a barokkra címmel március 20-án, vasárnap rendezik meg a XVIII. Magyar Karvezető Konferenciát a budapesti Zeneakadémián.

A Nyitány a barokkra - Gyakorlatban használható fortélyok a legnagyobb formaalkotó korszakból című konferencián a téma legjobb ismerői tartanak előadásokat. Az eseményt a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége - KÓTA szervezi.

prae.hu

Kamp Salamon az interpretáció kérdéseiről, Papp Ágnes a magyar barokk világáról beszél, majd Kállay Gábor ad blockflöte-játékkal illusztrált összeállítást a díszítéstechnikákról. Klembala Géza a zenei retorika lehetőségeiről szól, Mindszenty Zsuzsánna repertoárbővítő előadását közös énekléssel fűszerezi. Aranyos Ágota a korszak tánckultúrájából ad ízelítőt, a programot a Simplicissimus Kamaraegyüttes minikoncertje zárja.

A következőkben a KÓTA további programjai olvashatók:

A KÓTA április 25-én Szegeden ünnepi nagykoncertet szervez, amelyen Tóth Péter Pünkösdi kantáta című, erre az alkalomra komponált darabjának ősbemutatója is elhangzik. A koncerten 26 szegedi kórus lép fel 800 énekessel - az eseményre a hangrolhangraszeged@gmail.com email címen lehet regisztrálni.

A Nemzeti Kulturális Alap és az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a KÓTA új rövidfilm-sorozatot tervezett és forgatott le iskolai énekórai felhasználásra, de a nagyközönség számára is élvezhető formátumban, a tananyagot színesítő, ahhoz illeszkedő tartalommal.

A sorozat a StúdiÓra címet kapta, és olyan témákat mutat be, amelyek felhasználásával nemcsak a zenei szakterület megismerése bővülhet érdekes információkkal, hanem olyan részletekbe is beavatja a diákokat, kórusénekeseket, karnagyokat, amelyeknek segítségével még változatosabbá és érdekesebbé válhat a foglalkozások menete. Az első epizód idén áprilistól lesz elérhető.

A "Hangról hangra. Énekel az iskola" program részeként, a KÓTA szervezésében valósul meg a Szélkiáltó Együttes tavaszi, tíz állomásos országos turnéja. Az első koncertek Bonyhádon és Gödöllőn lesznek április második felében. Kifejezetten erre a programra született a Boldogság-dal, amelynek megtanulásához kotta- és hanganyagot is kapnak az ének-zene tanárok. A Szélkiáltó-turnét egy többfordulós, a témakört körüljáró zenei vetélkedő is kiegészíti, amelyet a résztvevő iskoláknak írnak ki.

Két év halasztás után megrendezik a KÓTA50 ünnepi hangversenyt is a Zeneakadémia Nagytermében június 19-én. Az estén vidéki és budapesti együttesek is szerepelnek majd, külön blokkokban mutatkoznak be a gyermekkarok, a nőikarok, a férfikarok, a népzenei terület és végül a vegyeskarok, amelyek Kodály Zoltán Psalmus Hungaricusát adják majd elő.

Kép forrása: www.kota.hu

nyomtat

Szerzők

-- MTI/PRAE --

MTI


További írások a rovatból

Borbély László zongoraművész és Zeneakadémista tanítványainak koncertje
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
Simon Géza Gábor: A magyar jazztörténet ösvényein. A magyar jazztörténeti kutatás hatvanöt esztendeje 1958–2023

Más művészeti ágakról

Michael Sarnoski: Hang nélkül – Első nap
[ESCAPE] – A Donkihóte-projekt az Örkény István Színház és a Városmajori Szabadtéri Színpad közös produkciójában


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés