bezár
 

zene

2022. 03. 19.
A Zeneakadémia növendékei a Liszt Ferenc Kamarazenekarral
Tartalom értékelése (0 vélemény alapján):
A Zeneakadémia növendékei a Liszt Ferenc Kamarazenekarral 2021-ben a Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Zeneakadémia új együttműködést indított el, melynek részeként az együttes Várdai István szakmai vezetésével kurzusokon keresztül adja át az egyetem tanulóinak a zenekari játékhoz szükséges tudást. A projekt évadon belüli csúcspontja a március 20-ai, Végletes érzelmek című hangverseny, melyen a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem diákjai a világhírű zenekarral együtt lépnek fel – tudatta a Liszt Ferenc Kamarazenekar a prae.hu művészeti portállal.

A közel hatvan éve fennálló Liszt Ferenc Kamarazenekar – amelynek koncertmestere 2016 óta Tfirst Péter – évről évre a világ legjelentősebb koncerttermeiben, elsőrangú szólisták közreműködésével lép színpadra, akik a nagyfokú precizitás, műfaji sokoldalúság és alkalmazkodóképesség miatt előszeretettel dolgoznak együtt velük. 2020-tól Várdai István csellista művészeti igazgatóként kapcsolódott be a szakmai felkészítésbe és az alkotói koncepció kialakításába, és ugyanebben az évben kapta meg a Magyar Tehetség Nagykövete címet. Éppen ezért az együttes mindig feladatának tekintette az utánpótlás-nevelést, és megújult stratégiájának is fontos pillére a tehetséggondozás. Az évek során kialakult hagyomány keretei között különleges műhelymunkával segítik azoknak a fiataloknak a fejlődését, akik korosztályuk legkiválóbbjai közé tartoznak, és rendszeres fellépési lehetőséget is biztosítanak számukra.

prae.hu

A hangverseny a Végletes érzelmek címet kapta, mivel a műsorra tűzött három darab sajátossága, hogy szerzőik mindegyik művet egy számukra fontos személynek írták. Chopin a 2. (f-moll) zongoraversenyt és Scsedrin a Carmen-szvitet a szerelmének ajánlotta, Puccini Krizantémok című alkotása ugyanakkor I. Amadé spanyol királynak állít emléket. A koncerten Takács-Nagy Gábor karmester értő tapasztalattal vezeti a legígéretesebb diákokkal kiegészülő zenekart és a közönséget az érzékeny szentimentalizmus felől a harsogóbb romantika, a szívszaggató érzelmi hullámok, majd a szerelmi féltékenység pusztító végkifejlete felé. Fejérvári Zoltán zongoraművészi egyénisége pedig tökéletes Chopin-tolmácsolást ígér.

A Liszt Ferenc Kamarazenekar és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem hallgatóinak közös produkciója a Zeneakadémia Nagytermében (1061 Budapest, Liszt Ferenc tér 8.) kerül megrendezésre 2022. március 20-án 19:30–22:00 között. Zongorán közreműködik Fejérvári Zoltán, vezényel Takács-Nagy Gábor.

Négyzetes kép a leadben: Liszt Ferenc Kamarazenekar

nyomtat

Szerzők

-- PRAE.HU --

A prae.hu művészeti portál 2006 óta jelenik meg, naponta friss művészeti hírekkel, tudósításokkal, és elemzésekkel, interjúkkal. Hat művészeti ág (irodalom, art&design, építészet, színház, zene, film) mellett gyerekrovata is van.


További írások a rovatból

Platon Karataev: Napkötöző
Haydn out, Muse in – múzsadilemmák
A 180-as Csoport című kötet bemutatója
A Pécsi Jazz Napok négy koncertjéről

Más művészeti ágakról

Renaud-Delage: Gru 4
Bemutatták Sárkány Tímea első, Boszorkányok nyara című verseskötetét
Bemutatták Nyerges Gábor Ádám Vasgyúrók című kötetét


bezár
Regisztráció


bezár
Bejelentkezés